Gemeente Nieuwegein

College B & W geeft groen licht aan Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad
Op woensdag 5 september heeft het college van B&W een besluit genomen over het Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad (IOB), de Nota van Aanbevelingen, de daarbij behorende grondexploitatie en de nota Operationeel Plan Binnenstad 2002 2004, als uitvoeringsgericht integraal beleidskader voor de verdere ontwikkeling van de binnenstad van Nieuwegein.

Het college constateert aan de hand van reacties die tijdens de uitgebreide informatie- en inspraakperiode binnengekomen zijn, dat het IOB goed in de samenleving ontvangen is en op veel waardering kan rekenen. Ook is het college bijzonder tevreden over het feit dat het nu mogelijk is de culturele voorzieningen in centrum-west veel eerder te realiseren dan in de planning van het concept IOB was opgenomen. Nadere studie heeft uitgewezen dat er tegelijk in oost en west met bouwen begonnen kan worden, wat er op neerkomt dat het nieuwe stadstheater reeds in 2007 feestelijk opgeleverd kan worden.

Collegebesluit

Het college heeft besloten:


* Het IOB ter vaststelling aan de raad voor te leggen;
* na kennisname van de eerste en tweede contra expertise door bureau KPMG in te stemmen met de vernieuwde grondexploitatie;
* de nota Stadsgesprekken voor kennisgeving aan te nemen;
* de nota van Aanbevelingen vast te stellen;
* het Operationeel Plan 20022004 vast te stellen.
Toelichting

Ook nu de resultaten van het informatie- en inspraaktraject evenals de bijgestelde grondexploitatie bekend zijn, is het college van opvatting, dat het Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad een kwalitatief goed, haalbaar en betaalbaar plan is. De hoofdthema's uit de genoemde ontwikkelingsvisie zoals levendigheid, identiteit, compactheid en duurzaamheid blijven in het Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad onverkort gehandhaafd.

Nota Stadsgesprekken

In een uitgebreide rapportage, getiteld Nota Stadsgesprekken IOB, staat een overzicht van bemerkingen, die door insprekers zowel mondeling als schriftelijk over allerlei onderwerpen van het IOB tijdens de informatie- en inspraakperiode gemaakt zijn. Het college geeft in deze nota zo concreet mogelijk antwoord op al deze opmerkingen, kritieken, suggesties en vragen. Het college vindt deze nota belangrijk omdat de leden van de gemeenteraad op deze wijze inzage hebben in de opvattingen, die in de Nieuwegeinse samenleving over het concept Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad leven en de antwoorden van het college daarop.
De raad kan de resultaten van het informatie- en inspraaktraject bij haar afwegingen en besluitvorming over het concept IOB betrekken. In totaal zijn er 15 bijeenkomsten gehouden. Het college stelt de voortdurende, brede betrokkenheid van de Nieuwegeinse gemeenschap bij de Binnenstadsplannen zeer op prijs en zal ook in het vervolgtraject voorwaarden scheppen om hier optimaal invulling aan geven.

Nota van Aanbevelingen IOB

Uit de nota Stadsgesprekken zijn de onderwerpen van de Nota van Aanbevelingen voortgekomen. De beschreven aanbevelingen dienen gezien te worden als aanvullingen op het IOB. Het zijn onderwerpen, die in het komende planontwikkelingsproces nadrukkelijk aan de orde zullen komen.
De manier waarop is daarbij aangegeven, evenals de kaders waarin dit zal geschieden. (Zie het Operationeel Plan Binnenstad 2002 - 2004: Ontwerp Deelgebieden.)

De aanbevelingen zullen uitgewerkt worden in verdere studies, concrete plan- en ontwerpdocumenten en vernieuwde werkwijzen. Zij zullen, zoals eerder vermeld, in overleg met betrokkenen worden opgesteld en aan de Planbegeleidingscommissie Binnenstad en de raadscommissie Binnenstad ter advisering voorgelegd worden.
De raad van de gemeente Nieuwegein wordt door deze werkwijze in staat gesteld te volgen, wat er met de deze aanbevelingen concreet wordt gedaan.

Verreweg de meeste inspraakreacties en opmerkingen die gemaakt zijn in de periode van stadsgesprekken hebben betrekking op een viertal onderwerpen, namelijk het (reguleren van) parkeren, de termijn van realisatie van de culturele voorzieningen, de mogelijke overlast welke veroorzaakt wordt tijdens het transformatieproces en de uiteindelijke gevolgen na realisatie van het stadscentrum.

Parkeerregulering

In de volgende fase van het planproces zal een nota Parkeren geschreven worden, waarin ingegaan zal worden op het parkeren in de binnenstad. Hierbij wordt ook de tariefstelling van het betaald parkeren meegenomen. Tevens wordt ingegaan op de mogelijke maatregelen om uitstralingseffecten van betaald parkeren in de binnenstad op de omliggende wijken te beheersen. Ook de wijze van invoering en de samenspraak met de samenleving over dit onderwerp zullen hierbij uitvoerig aan bod komen. Diverse in de aanbevelingen genoemde specifieke onderwerpen zullen deel uitmaken van genoemde nota.

Uitvoering culturele voorzieningen

Voor wat betreft de fasering van de uitvoering van de culturele voorzieningen, zoals voorgesteld in het concept IOB waren zowel het college als de raadscommissie Binnenstad niet tevreden. Het college heeft derhalve in mei opdracht gegeven om op korte termijn een alternatief scenario uit te werken, waarbij werd nagegaan hoe de realisatie van de betreffende culturele voorzieningen kan worden vervroegd en wat daarvan de consequenties zijn. In de geactualiseerde grondexploitatie is nu een scenario opgenomen waaruit blijkt dat de culturele voorzieningen in het westelijk deel van de binnenstad in 2007 geopend kunnen worden. In het onderzoek zijn verschillende aspecten met elkaar in verband gebracht, zoals de afzet van programma, de technische (on)mogelijkheden, de relatie van de investeringen in de infrastructuur en de gevolgen voor de cashflow van het project. Na uitvoerige studie is gebleken dat een versnelling mogelijk is door twee deelgebieden parallel te starten en de totale doorlooptijd van het project hiermee terug te brengen tot ongeveer 10 jaar. Volgens deze planning start de bouw in oost en west begin 2004 en moet de oplevering van het nieuwe theater zoals gezegd in 2007 plaatsvinden.

Culturele ontwikkelingsstrategie

Bij het raadsvoorstel over het IOB treft u onder meer aan de ambtelijke notitie "De vogel krijgt nieuwe veren". Deze rapportage heeft het college laten opstellen naar aanleiding van haar besluitvorming in het kader van het concept IOB. Het college heeft kennis genomen van de rapportage en op twee onderdelen ervan gaat het college nader in.


1. Ten aanzien van de huisvesting van theater de Kom zal het college bij de conceptbegroting 2002 e.v. aan de raad een voorstel voorleggen waarbij zij middelen beschikbaar wil stellen ten behoeve van de onontkoombare aanpassingen van het huidige gebouw en dat in het perspectief van nieuwe huisvesting in 2007.
2. Daarenboven wil het college op een zo kort mogelijke termijn invulling geven aan de ideeën om de betrokkenheid van de bevolking bij de Binnenstad te vergroten en zodoende de levendigheid van de Binnenstad te doen versterken. Gedacht wordt aan een diversiteit van culturele activiteiten ten behoeve van een breed publiek gedurende een aantal jaren.

In dat verband zal het college aan de gemeenteraad, gebaseerd op de rapportage "De vogel krijgt nieuwe veren" een voorstel voorleggen bij de conceptbegroting 2002 e.v. waardoor het mogelijk zal worden een aanzet te geven tot de door het college beoogde culturele ontwikkelingsstrategie. Gedacht wordt aan een gevarieerd scala van activiteiten, met inbegrip van het idee van een Kunstenfestival, dat binnen een taakstellend budget gestalte kan gaan krijgen.

Grondexploitatie

De actualisatie van de grondexploitatie betreft vooral:


* eerdere realisatie van het theater (start bouw 2004 en oplevering 2007);

* versnellen van de uitvoeringsfase (10 in plaats van 15 jaar);
* omzetten van stelposten in feitelijke ramingen.
*

Een belangrijk onderdeel van de grondexploitatie betreft de tijdsfactor. Door de gemeente Nieuwegein zijn reeds omvangrijke investeringen gedaan (met name verwerving en planontwikkeling). Het is derhalve van het grootste belang om op een zo'n kort mogelijke termijn met de daadwerkelijke uitvoering van de plannen te beginnen. Het project is gefaseerd op basis van beschikbaarheid van gronden, bouwlogistiek en een optimalisatie ten aanzien van de momenten waarop de aanleg van infrastructuur noodzakelijkerwijs moet plaatsvinden. Een en ander in relatie tot de mogelijkheden van de gefaseerde ontwikkeling van de ondergrondse parkeergarage. Voor de duur van het project wordt een periode van 10 jaar aangehouden. De startdatum van de grondexploitatie is 1 januari 2001, de eindwaardedatum is gesteld op 31 december 2010.

Uiteindelijk resulteert de grondexploitatie in een beperkt negatief saldo dat het college op basis van planoptimalisatie en onderhandelingen met marktpartijen minimaal naar sluitend wil ombuigen.

Contra-expertise

Op verzoek van het college is door KPMG Metrum Bieleveld en Kooy een contra-expertise op het financieel raamwerk toegepast. Deze is in twee stappen verlopen.

In de eerste plaats is de grondexploitatie zoals gepresenteerd in het kader van het concept-IOB door KPMG beoordeeld. Vervolgens is KPMG verzocht in aansluiting op hun eerdere bevindingen de versnelling van de realisatie van de culturele voorzieningen te beoordelen in de context van de geactualiseerde grondexploitatie. De uitkomst van beide contra-expertises laat zien dat de grondexploitatie op macro niveau er goed uitziet en een haalbaar en reëel beeld geeft.

Operationeel Plan 2002 - 2004

In het kader van het Masterplan Binnenstad is het (voortschrijdend) Operationeel Plan vastgesteld. Met de besluitvorming over het IOB wordt de 2e fase van dit Operationeel Plan afgesloten en start de 3e fase 2002-2004: Ontwerp Deelgebieden.

In het Operationeel Binnenstad 2002-2004 zijn de activiteiten/producten voor de periode 2002 t/m 2003 benoemd.

Deze zijn gericht op het integrale ontwerp van de bebouwing en openbare ruimte in samenhang met infrastructuur, parkeer- en civiel-technische voorzieningen. Hiertoe worden in het Operationeel Plan clusters van activiteiten en daarbij behorende producten omschreven in samenhang met de communicatie, de kosten en de te nemen raadsbesluiten.

De planning is erop gericht te starten met de parallelle ontwikkeling van de deelgebieden Oost en West en deze gebieden gefaseerd tot ontwikkeling te brengen. In de grondexploitatie is een ontwikkelingsplanning opgenomen. De start van de bouw is voorzien begin 2004. Dit betekent dat de sloop van woningen onder meer in het stadscentrumWest voor die tijd moet plaatsvinden. De Warenhuislocatie en de parkeergarage van het St. Antonius ziekenhuis Nieuwegein (AZN) kunnen sneller ontwikkeld worden. In aansluiting op de vaststelling van het IOB zal het college de raad voorstellen doen voor samenwerkingsovereenkomsten met betrokken partijen. De bouw van het warenhuis kan begin 2003 ter hand worden genomen, de start van de bouw van de parkeergarage AZN is voorzien in de tweede helft van 2002.

De kosten van het Operationeel Plan 20022004: Ontwerp deelgebieden, worden gedekt binnen de in de Grondexploitatie Binnenstad opgenomen post planontwikkelingskosten. Een deel van de planontwikkelingskosten zal te zijner tijd in rekening worden gebracht bij de private partijen, waarmee de diverse plannen zullen worden ontwikkeld alsmede ten laste worden gebracht van de bouwexploitatie van het parkeren en de budgetten van de sectoren. Wij verwijzen u naar de begroting van het Operationeel Plan waarin dit wordt toegelicht.

Vervolgtraject

De Nota Stadsgesprekken, de Nota van Aanbevelingen en het Operationeel Plan 20022004 worden samen met het IOB door de
Planbegeleidingscommissie Binnenstad besproken en van advies voorzien (10 en 17 september).

Op 2 en 4 oktober bespreekt de raadscommissie Binnenstad het geheel waarna het totale pakket op 18 oktober op de agenda van de gemeenteraad staat om hierover een besluit te nemen.

De Nota Stadsgesprekken, de Nota van Aanbevelingen en het Operationeel Plan 20022004 liggen vanaf vrijdag 7 september voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het gemeentehuis en zijn tegen een vergoeding van 7,50 per stuk verkrijgbaar.

Volgens de Inspraakverordening Nieuwegein 2001 kunnen ingezetenen en in de gemeente een belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen over de wijze van uitvoering van de inspraakprocedure een schriftelijke klacht indienen bij het college van B & W. Zij die van dit recht gebruik willen maken dienen hun klacht uiterlijk donderdag 4 oktober bij de gemeente binnen te laten zijn.



Invoerdatum 6-9-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein