Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MIN EZ:buitenlandse bedrijven innovatier dan nederlandse

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 125
Datum: 06-09-2001

BUITENLANDSE BEDRIJVEN INNOVATIEVER DAN NEDERLANDSE BEDRIJVEN

Buitenlandse bedrijven in Nederland zijn innovatiever dan Nederlandse bedrijven. Buitenlandse bedrijven exporteren meer en presteren bedrijfseconomisch beter. Dit staat in de notitie 'Innovatie en inkomende investeringen: de bijdrage van buitenlandse bedrijven aan de Nederlandse kenniseconomie', die staatssecretaris Ybema van Economische Zaken vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Bijna 60% van alle buitenlandse bedrijven is innovatief. Van de buitenlandse industrie is meer dan 80% innovatief en investeert tweederde in eigen onderzoek en ontwikkeling (R&D). Een kwart van de aangetrokken buitenlandse bedrijven maakt gebruik van Senter subsidies. De bruto toegevoegde waarde en winst per werknemer zijn bij buitenlandse bedrijven het dubbele van het gemiddelde bedrijf in Nederland.

Op basis van deze onderzoeksgegevens kan geconcludeerd worden dat buitenlandse bedrijven van groot belang zijn voor de Nederlandse (kennis) economie. Ze vormen een stimulans voor het Nederlands bedrijfsleven om op een hoger kennispeil te komen. Technologische vernieuwing leidt tot hogere arbeidsproductiviteit en dat is weer van groot belang voor een goede concurrentiepositie en een duurzame economische groei.

Tijdens het algemeen overleg met de vaste kamercommissie van Economische Zaken vorig jaar over de nota 'Werving voor Werk en Welvaart' werden door de Kamer vragen gesteld over het belang van het aantrekken van buitenlandse investeringen naar Nederland. Het ministerie van EZ gaf daarom TNO-Inro en Dialogic opdracht te onderzoeken in welke mate buitenlandse bedrijven bijdragen aan de kennisintensiteit van de Nederlandse economie. Daarnaast heeft Senter in kaart gebracht in hoeverre buitenlandse bedrijven in Nederland gebruikmaken van technologiesubsidies.

Jaarlijks wordt door het Commissariaat voor Buitenlandse Investeringen in Nederland (CBIN) voor een bedrag van 1 miljard aan investeringsprojecten van buitenlandse bedrijven naar Nederland gehaald. Gemiddeld levert dit 5000 extra arbeidsplaatsen per jaar op.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Judith Thompson , tel: (070) 379 61 74

06 sep 01 15:39