Rechtbank Leeuwarden



Ontslag te zware straf voor vuilnisman die een mannelijke collega schopte en met een vrouwelijke collega tongzoende (gemeente Skarsterlân)

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 6-09-2001

Burgemeester en wethouders van Skarsterlân hebben een chauffeur van een vuilnisophaalwagen disciplinair ontslagen. B&W verwijten de man plichtsverzuim en hebben daarbij gewezen op een aantal incidenten. Zo zou hij onder meer een mannelijke collega hebben bedreigd en geschopt en met een vrouwelijke collega hebben getongzoend tijdens het werk.

De president van de rechtbank Leeuwarden is van mening dat de gedragingen van de man plichtsverzuim opleveren. Een goed ambtenaar dient het gebruik van fysiek geweld immers achterwege te laten, ook in een werksituatie waarin men gewend is wat ruwer met elkaar om te gaan. Ook het tongzoenen getuigt van onprofessioneel gedrag, aldus de president.

De ernst van de gedragingen rechtvaardigt volgens de president echter niet de zwaarst mogelijke straf van ontslag. Het schopincident heeft niet tot lichamelijk letsel geleid en de president vindt verder dat B&W onvoldoende hebben aangetoond dat het tongzoenen tegen de wil van de betrokken collega heeft plaatsgevonden. De rechter laat in zijn oordeel ook meewegen dat B&W niets hebben gedaan om de cultuur bij de dienst reiniging en milieu te verbeteren en dat de betrokkene met trieste privé-omstandigheden te kampen had.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AD3410