LTO Nederland

Telers overhandigen petitie bij gemeente- en provinciehuizen

LTO start offensief over gewasbescherming

Donderdag 6 september 2001 - Van een nieuw gewasbeschermingbeleid komt in de praktijk niets terecht, als er geen verandering komt in de toelating van middelen. Telers zijn niet meer in staat gewassen als spruiten, ijsbergsla, appels, peren en aardbeien tegen ziekten, plagen en onkruiden te beschermen. De Nederlandse overheid toetst middelen strenger en sneller dan elders in de EU gebeurt. Hierdoor mag in Nederland bijvoorbeeld een bepaald middel niet meer worden gebruikt, dat in Duitsland nog een toelating heeft tot 2010. Vele ondernemers in de tuinbouw, akkerbouw, fruit-, bollen- en boomteelt komen in een onmogelijke situatie.

Daarom start LTO morgen een offensief voor een nieuw beleid voor gewasbescherming. Het gaat er daarbij niet om allerlei bestrijdingsmiddelen voor de langere termijn te behouden, maar om een verantwoord evenwicht tussen een steeds kleiner wordend pakket beschikbare middelen en nieuwe middelen die aanzienlijk milieuvriendelijker zijn. De toelating van die nieuwe middelen verloopt momenteel zo traag, dat telers hun gewassen in kwaliteit en kwantiteit achteruit zien gaan. Dit kan volgens de LTO-organisaties zo niet doorgaan, omdat telers op deze manier de nek wordt omgedraaid.

In alle delen van het land overhandigen telers morgen een petitie, waarin ze pleiten voor een nieuwe koers in het beleid. Als er niets verandert, komen teelt én afzet van gezonde en veilige groenten, fruit, granen, aardappelen, bloemen en planten in het gedrang, zo meldt de petitie Gezond van t land die bij alle provinciehuizen en vele gemeentehuizen wordt overhandigd. LTO richt zich bij het offensief vooral op de dialoog met burgers en regionale overheden en politiek. De landelijke overheid en politiek hebben onvoldoende oog voor problemen waar telers steeds meer mee kampen.

LTO pleit voor een moderne vorm van gewasbescherming, waarbij het gebruik van chemische middelen tot een minimum wordt beperkt. Een chemisch middel wordt alleen ingezet, als alle andere (preventieve) maatregelen zijn uitgeput. Tevens streeft LTO er naar dat in 2010 tien procent van de productie op biologische wijze plaatsvindt.

De huidige diversiteit in gewassen levert gezonde kwaliteitsproducten voor een grote variatie in het voedselpakket en in het landschap. Onderzoek toont aan dat burgers tevreden zijn over de kwaliteit van Nederlandse producten en de bijdragen van boeren en tuinders aan het landschap. In onze dialoog willen we duidelijk maken dat dit op het spel staat als het beleid niet wordt aangepast, stelt LTO-voorzitter Gerard Doornbos.

De tevredenheid van burgers blijkt uit een representatieve enquête van onderzoeksbureau NSS. Bijna 80% van de burgers is het eens met de stelling dat boeren en tuinders een positieve bijdrage leveren aan het Nederlandse landschap. Tien procent is het niet eens met die stelling en hetzelfde percentage heeft hierover geen uitgesproken mening. Ruim 60% van de burgers onderschrijft de stelling dat de voedselveiligheid van in Nederland geproduceerde producten hoger is dan van buitenlandse producten. Ruim 20% heeft hierover geen uitgesproken mening, terwijl ruim 15% het niet eens is met de stelling.

Onderzoek van de Keuringsdienst van Waren geeft weer dat Nederlands groente en fruit veel minder resten van chemische middelen bevat dan importproducten. Ook is het percentage waarop teveel residu wordt gevonden veel lager: 2,4 procent bij Nederlandse producten tegen 15 procent bij importproducten. Nederlandse telers reduceerden de afgelopen jaren tevens het middelengebruik met 50 procent, terwijl de milieubelasting afnam met 40 procent. Door voortdurende aanpassingen van de bedrijfsvoering werken Nederlandse telers steeds duurzamer.

Nadere informatie: Geert Pinxterhuis (tel. 070 3382779)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)