ABVAKABO FNV

Onderhandelingen CAO Rijk van start (6 september)

De kop is er af. De voorstellen zijn uitgewisseld. Na een intensieve periode van voorbereiding, waarbij de leden van de bond een belangrijke rol hebben gespeeld bij het bepalen van de inzet, zijn de piketpalen gezet.

Wilt u de definitieve inzet integraal lezen: klik hier.

Er is door de bonden een zeer evenwichtig pakket van voorstellen aan de werkgever aangeboden.
Vanuit het eigen arbeidsvoorwaardenbeleid en gebaseerd op voorstellen uit het rapport van Rijn zijn de volgende punten door de bonden in het overleg gebracht:

Beloning
Bevorderen preventie- en reĂŻntegratiemaatregelen Ouderenparticipatie
Verbeteren combinatie zorg en arbeid
Verbeteren loopbaanperspectief.

Voor de bonden moeten de volgende onderwerpen in ieder geval in het onderhandelingsresultaat terug te vinden zijn: het verbeteren van de inkomenspositie, het versterken van de arbeidsmarktpositie en het te voeren personeelsbeleid.

De werkgever heeft zijn voorstellen vooral gepresenteerd vanuit de gedachte om met de bonden afspraken te maken over een vergroting van de flexibiliteit bij de werknemer, zowel op het gebied van inkomen als op het gebied van de arbeidsinzet.

Bovendien heeft hij de vrijheid genomen een bod te doen voor verhoging van het inkomen. De minister biedt een verhoging van het inkomen van 9,5% over een periode van 39 maanden.
ABVAKABO FNV vindt de gekozen looptijd te lang. De geboden loonsverhoging is onder het niveau van de inflatie. De bonden hebben weliswaar geen percentage genoemd, maar zoals bekend heeft ABVAKABO FNV in haar arbeidsvoorwaardenbeleid een verhoging van de lonen voor dit jaar van 4% opgenomen.

Als eerste reactie op de moderniseringsvoorstellen rond het beloningsstelsel verwijzen wij naar de afspraken over waarderen en belonen uit de vorige CAO. Wij willen weten in hoeverre deze zijn uitgevoerd. In de vorige CAO hebben wij met de werkgever afgesproken dat alle rijksambtenaren recht hebben op een jaarlijks gesprek over hun functioneren en hun persoonlijke ontwikkeling. Dit gesprek dient als basis voor de jaarlijkse periodieke beloningsbeslissingen. Voordat wij nieuwe afspraken maken over een modernisering van het beloningsstelsel, willen wij weten hoe de uitwerking van het vorige CAO-akkoord in de praktijk is verlopen.

Belangrijk is dat partijen van werknemers- en werkgeverszijde dezelfde onderwerpen hebben ingebracht voor overleg. De uitgangspunten verschillen. Maar de basis om met elkaar het overleg te voeren is gelegd.

Op 12 september a.s. praten wij verder met de werkgever.

Op de pagina rijk/info+nieuws houden wij u op de hoogte van de voortgang in het overleg. Houdt de pagina in de gaten.

Elise Merlijn en Arie Viskil