MARINIERSMUSEUM ROTTERDAM

Zorg dat je erbij komt!

De expositie over 100 jaar werving & selectie bij de krijgsmacht 7 september 2001 - 10 maart 2002

Zorg dat je erbij komt! wordt door vrijwel iedereen geassocieerd met de marine. Dat is terecht. Het is de leus die de marine vanaf 1948 gebruikte om nieuw personeel te werven. Werving & selectie in de afgelopen honderd jaar is het thema van de tijdelijk expositie Zorg dat je erbij komt! in het Mariniersmuseum. Bijzonder is dat deze expositie krijgsmachtbreed van opzet is. Dus naast de marine en de mariniers komen ook de landmacht, de luchtmacht, de marechaussee en het voormalig Koninklijk Nederlands Indisch Leger ruimschoots aan bod. De expositie bevat materiaal uit alle grote militair-historische collecties in Nederland en is mede een initiatief van de Nederlandse vereniging voor militaire historie 'Mars et Historia'. Zorg dat je erbij komt! in het Mariniersmuseum van 7 september 2001 tot en met 10 maart 2002.

In de expositie Zorg dat je erbij komt! ziet de bezoeker de leukste en mooiste affiches uit honderd jaar wervingsgeschiedenis. En daar zijn enkele zeer bijzondere affiches bij zoals die van Frans J.E. Mettes en die van de bekende Engelse ontwerper F.H.K. Henrion. Een keur aan brochures, televisiereclames en weggevertjes maakt de afdeling wervingsmateriaal compleet. Van bierviltje tot nagelknipper! Heel bijzonder is de nagebouwde stand van het Vrouwen Hulp Korps op de legertentoonstelling van 1948.

Een evenwichtstoestel, een platvoetenmeter en de 'complex-coördination test' zijn te vinden in het deel van de expositie over selectie. 'Topstuk' in deze rubriek is de meetlat van de Indelingsraad in Delft. Duizenden jonge mannen hebben tijdens de keuring voor de militaire dienst onder deze meetlat gestaan. En probeer ook eens een psychologische test die de aspirant-mariniers in 1944 kregen voorgelegd. U komt letterlijk ogen en oren tekort!

Voorbezichtiging voor de pers & opening door de minister van Defensie:
Hierbij nodigen wij u uit om de expositie al op maandag 3 september te komen bekijken. Wij zijn dan present om u van een adequate toelichting te voorzien en persfoto's liggen klaar. Graag van tevoren even aanmelden: 010 - 412 96 00. Ook de gebruikte TV-spots zijn op aanvraag leverbaar. De expositie wordt op donderdag 6 september geopend door de minister van Defensie, de heer mr. F.H.G. de Grave. Bij de expositie verschijnt een brochure. De expositie is voor het publiek toegankelijk vanaf 7 september.

Voor de redactie: Zorg dat je erbij komt! De expositie over 100 jaar werving & selectie bij de krijgsmacht van 7 september 2001 t/m 10 maart 2002 in het Mariniersmuseum, Wijnhaven 7-11, Rotterdam. Meer informatie of persfoto's? Bel Jan van Zijverden, conservator, ma t/m do tussen 08.00 en 17.00 uur (010 - 412 96 00).

27 aug 01 15:47