Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten

F-16 ingezet bij internationale wolkenmeetcampagne

07-09-2001

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB/87

Een F-16 van het 311 Squadron van de vliegbasis Volkel wordt 10 en 12 september ingezet ten behoeve van het KNMI. Het KNMI neemt momenteel deel aan een internationaal onderzoek naar de kringloop van het water in ons klimaatsysteem, de zogenaamde hydraulische cyclus.

De F-16 wordt uitgerust met een infrarood camera en zal een zestal vluchten in de omgeving van de meetmast Cabauw in de buurt van Lopik uitvoeren. Met de infrarood camera wordt de temperatuur van het aardoppervlak van een gebied van 10 bij 10 kilometer rondom de meetmast in kaart gebracht. Verdeeld over de twee dagen worden de fotos op diverse tijdstippen gemaakt, in een tijdspanne van drie uur vóór tot drie uur na zonsopkomst. De hoogte waarop gevlogen wordt, varieert van 1000 tot 2000 meter.

Naast de warmte van het aardoppervlak wordt onder andere ook de grootte en bewegingssnelheid van wolkendruppels gemeten met behulp van moderne radarsystemen. De onderzoeksgegevens moeten het inzicht in het ontstaan van wolken en in klimaatveranderingen vergroten. Tevens is de informatie nuttig bij het opstellen van weersverwachtingen.