PERSBERICHT - 16 JUNI 2001

Dordt Monumenteel

evenementen in en rond monumenten

De jaarlijkse manifestatie Dordt Monumenteel opent op vrijdag 7 september met Pastafeesten, vuurwerk en een Monumentennacht. In en rond de 1000 monumenten in de binnenstad van Dordrecht vinden een weekeinde lang tal van culturele en amusante evenementen plaats rond het thema `Interieur'.

Zoals Open Monumenten, straattheatervoorstellingen, het Festival Historische Muziek, een kunstmarkt en stadswandelingen. Feestelijk middelpunt is Museum Simon van Gijn, dat op 8 september na een lange restauratieperiode weer opengaat. Het is één van de weinige gave 19de-eeuwse patriciërshuizen in ons land. De toegang is gratis.

Na een restauratie van ruim twee jaar wordt Museum Simon van Gijn op zaterdag 8 september weer opengesteld voor het publiek. Het is op 8 en 9 september gratis toegankelijk. Het in 1729 gebouwde huis aan de Nieuwe Haven heeft nog steeds zijn oorspronkelijke indeling met authentieke interieurs uit de 18de en 19de eeuw.

Het woonhuis is geheel teruggebracht in de staat waarin Simon van Gijn en zijn vrouw het bewoonden tot zijn overlijden in 1922. Van Gijn was een groot verzamelaar van kunst, antiek, meubelen en vooral prenten. Door alle noodzakelijke publieksvoorzieningen onder te brengen in een belendend pand is het huis met zijn rijke verzamelingen kunstnijverheid nu geheel voor het publiek toegankelijk.

Naast de wandtapijtenzaal, de originele 18de-eeuwse keuken, de bibliotheek en studeerkamer, de tuin- en eetkamer zijn nu ook twee slaapkamers, de badkamer en de `rode salon' open voor bezoekers. De speelgoedcollectie is ondergebracht op de zolderverdieping. Simon van Gijn is een museum waar jong en oud zich `thuis' voelt.

Monumentennacht

Vroeg in de avond van 7 september heerst op de terrassen bij het Groothoofd een Italiaanse sfeer. Obers snellen langs de tafels om de bezoekers aan de Pastafeesten te voorzien van voedzame pasta, terwijl Belcantozangers de gasten vermaken met Italiaanse muziek van alle tijden. Na een kleurig en knetterend vuurwerk op de rivier is het rond 23.00 uur tijd voor de Monumentennacht die zich op en langs het water van de Wolwevershaven afspeelt. Acteurs en muzikanten spelen met en voor het publiek `Dordt Binnenste Buiten', een nachtelijke straattheatervoorstelling over Dordtenaren in transparante interieurs. Basis is de geschiedenis van het eiland van Dordrecht, het decor de bestaande monumenten langs Kuipers- en Wolwevershaven en tijdelijk straatmeubilair. Er is veel om naar te kijken of bij stil te staan. Maar de voorbvijgangers wordt ook gevraagd het spel in dit huiselijk en eigenzinnig spektakel mee te spelen.

Het Interieur van Open Monumenten

Vooral op zaterdag zijn veel monumenten in Dordrecht vrij te bezichtigen, maar ook op zondag kunt u rondkijken in ruim vijftien monumenten en musea. Binnenkijken in een monument betekent kennismaken met elementen uit historische interieurs. Een aantal particuliere woonhuizen zijn op 8 september opengesteld. Zij zijn interessant door de aanwezigheid van een beschilderd balkenplafond, stucwerk, een oude wijnkelder of keuken.

Maar ook het interieur van veel historische kerken, het middeleeuwse stadhuis, een voormalig pakhuis, de regentenkamer van een armevrouwenhof of een 18de-eeuwse stadswoning zijn een bewonderende blik waard. In het programmaboekje van Dordt Monumenteel staan alle opengestelde monumenten kort beschreven. Ook is er informatie in te vinden over het interieur van Museum Simon van Gijn en de historische stijlkamers. De meeste monumenten zijn op zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur, op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Straattheater en Muziek

Op zaterdag 8 september vermaken straatartiesten het winkelend publiek op door de binnenstad verspreide locaties. Ook op zondag zijn er theatervoorstellingen voor kinderen en volwassenen in de openlucht. De stadsbeiaardiers verzorgen zaterdag Open Torenconcerten in de toren van de Grote Kerk. In een aantal kerken klinkt op deze dag orgelspel.

Op zondag 9 september geven topmusici korte concerten in monumenten in het kader van het Festival Historische Muziek. Bekende ensembles en musici, gespecialiseerd in de uitvoering van historische muziekgenres, treden 's middags op in onder andere de Grote Kerk, Pictura, de Augustijnenkerk, het Muntgebouw, het Stadhuis, het pand De Gulden Os en het woonhuis Voorstraat 125. De concerten zijn gratis toegankelijk.

Tenslotte vinden in het weekeinde van Dordt Monumenteel de laatste concerten, het Korenfestival en de operavoorstelling van het Belcantofestival plaats.

Op het programma van Dordt Monumenteel (7 t/m 9 september 2001) staan verder nog activiteiten als een kunstmarkt op zondag, rondvaarten en stadswandelingen onder leiding van een VVV gids. Eind augustus verschijnt het gratis programmaboekje van Dordt Monumenteel met een overzicht van alle activiteiten en te bezoeken monumenten.

Inlichtingen:
VVV Zuid-Holland Zuid, Stationsweg 1 in Dordrecht tel. 0900-4636888, e-mail: info@vvvzhz.nl.

Het programma is vanaf medio augustus ook in te zien op internet: www.dordt.nl,
kies voor `evenementen'.

Dordt Monumenteel wordt jaarlijks in het tweede weekend van september georganiseerd door de Stichting Dordtse Cultuur- en Monumentendagen. Door de combinatie met Dordt Monumenteel
behoren de Open Monumentendagen in Dordrecht tot de drukst bezochte monumentendagen in Nederland.

Noot voor de redactie/