Westelijke Land- en Tuinbouworganisatie (WLTO)

Tekst van de petitie 'Gezond van 't land'

Groenten, fruit, granen, aardappelen, bloemen en planten. Een enorme diversiteit in gewassen levert u dagelijks gezonde kwaliteitsproducten voor een grote variatie in het voedselpakket en in het landschap. Vandaag maken duizenden telers duidelijk dat die variatie op het spel staat. Dit gaat ook de burgers in uw gemeente en provincie aan!

·
Onderzoek toont aan dat onze producten veiliger zijn dan importproducten. Tevens halveerde de afgelopen vijftien jaar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en nam de milieubelasting met veertig procent af.

·
We passen de bedrijfsvoering voortdurend aan en werken steeds duurzamer. Onze ambitie is om in 2010 tien procent op biologische wijze te produceren. Voor de rest van de teelt vermindert het gebruik van chemische middelen maximaal. Uw vragen in de markt zijn bepalend!

·
De Nederlandse overheid loopt in Europa voorop. Ze verbiedt chemische middelen en toetst strenger dan elders. In Nederland verboden middelen worden in andere lidstaten van de Europese Unie nog gebruikt, terwijl producten waarop ze gebruikt zijn door supermarkten in Nederland verkocht worden.

·
Er worden geen nieuwe, meer milieuvriendelijke middelen toegelaten. We beschikken daarom niet over adequate mogelijkheden om ze te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruiden.

·
Teelt en afzet van gezonde en veilige producten komen in het gedrang. Dat geldt ook voor ons inkomen en voor onze mogelijkheden om te investeren in verdere vernieuwingen.

·
Deze ontwikkelingen raken de gemeente en provincie en uw inwoners. We willen gezonde kwaliteitsproducten blijven leveren en behoud van variatie in uw landschap en van directe en indirecte werkgelegenheid op onze en aanverwante bedrijven.

Met LTO eisen we een pakket maatregelen en middelen voor het beschermen van gewassen tegen ziekten, plagen en onkruiden. Nederland moet in de pas lopen met de rest van de Europese Unie. We verzoeken u in ons beider belang dit pleidooi bij burgers in uw gemeente en provincie kenbaar te maken, in uw gemeente- en provinciebestuur te bespreken en te steunen waar mogelijk.

Namens de telers in uw gemeente en in de rest van Nederland,

.

Terug naar de vorige pagina

home | e-mail | copyright | disclaimer