EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

EVO wil doorstart overnight express naar Milaan

EVO vindt het jammer dat Railion (voormalig NS Cargo) de Overnight express per 1 oktober stopzet. De Overnight express is een dagelijkse gecombineerde passagiers- en goederentrein tussen Amsterdam en Milaan. Door speciale goederenwagons is het mogelijk om groente, fruit en andere versproducten binnen veertien uur naar Italië te vervoeren. Het mislukken van deze pilot geeft helaas aan dat de trein nog steeds niet kan concurreren met de vrachtauto.

Volgens EVO is dit concept te duur vanwege het grote aantal marktpartijen dat nodig is om de trein te laten rijden. De extra kosten komen door het voor- en natransport over de weg, de huur van wagons, het inkopen van spoorcapaciteit en de handlingkosten in Italië.
Een ander bezwaar is dat het beginpunt van de trein in Hoofddorp ongunstig ligt ten opzichte van de grote groente- en fruitveilingen. Verder sluit de vertrektijd niet goed aan bij de veilinguren, waardoor de versproducten niet meer dezelfde dag meekunnen.

EVO hoopt dat andere partijen in de markt het initiatief-concept voortzetten en verbeteren. Met het oog op aanstaande kilometerheffing voor vrachtauto's in Duitsland en Oostenrijk en de groeiende files op de weg is dit concept in de toekomst zeker levensvatbaar.

Terug ...