Gemeente Leiden

Open Monumentendagen 2001: Huis en haard

De Open Monumentendagen worden dit jaar gehouden op zaterdag 8 en zondag 9 september. Het gehele weekend zullen overal in Leiden monumentale panden geopend zijn voor het publiek.

Het thema van dit jaar is 'Huis en haard'. De nadruk zal tijdens de komende monumentendagen dan ook liggen op bijzondere interieurs, zowel in woonhuizen als in een weeshuis, in kerken en hofjes. Niet alleen vele monumentale regenten- of kerkmeesterskamers zullen geopend zijn maar ook delen van (voormalige) particuliere woonhuizen: tuinkamers, schouwen, keukens, trappen en plafonds. Zeker een bezoek waard is de kerkmeesterskamer van de Pieterskerk, die inmiddels officieel behoort tot de honderd mooiste interieurs van Nederland. Minstens zo interessant zijn echter de interieurs van herenhuizen aan de Nieuwe Rijn en het Plantsoen, en van 'de keet van Jesse' aan de Rijnsburgerweg.
Daarnaast is er in Leiden tijdens Open Monumentendagen aandacht voor verschillende woonvormen, variërend van 17de eeuwse ouderenwoningen tot kloosters, hotels, gevangenissen en ziekenhuizen. Ook de oplossingen die door de eeuwen heen zijn gevonden voor de huisvesting van het groeiende aantal Leidenaars -inbreiding binnen de singels, uitbreiding buiten de singels- passeren de revue. Nieuw dit jaar zijn de vertellers en acteurs die op zaterdag en zondag op verschillende locaties de Leidse geschiedenis voor kinderen en volwassenen doen herleven.

Ook dit jaar verschijnt er weer een uitgebreid programmaboekje, met twee wandelroutes die langs alle geopende panden voeren en een fietsroute die onder meer een aantal buitenplaatsen aandoet. Het boekje zal uitkomen op 25 augustus. Als u hiervan op de hoogte gesteld wilt worden op het moment dat het verschijnt, stuur dan een emailbericht naar openmonumentendagen@leiden.nl of kijk op de internetsite.

In 2000 werden tijdens de Leidse monumentendagen 22.000 bezoekers geteld. De Open Monumentendagen Leiden kunnen alleen op deze schaal worden gehouden met behulp van tientallen vrijwilligers. Het Comité Open Monumentendagen Leiden zoekt nog vrijwilligers om uitleg te geven aan bezoekers en toezicht te houden bij de monumenten. Aanmelden kan via het emailadres openmonumentendagen@leiden.nl.

Voor meer informatie over de Open Monumentendagen in Leiden, zie www.leiden.nl/openmonumentendagen