Gemeente Schiedam





Afwisselend programma met voor elk wat wils
Het Schiedamse Comité Open Monumentendag heeft ook dit jaar weer een interessant en afwisselend programma samengesteld met voor elk wat wils. Een willekeurige greep uit het aanbod:

De officiële opening van Open Monumentendag vindt dit keer plaats in de Grote Kerk om 10.00 uur en wordt verricht door wethouder Peter Groeneweg.

Daarna zal het mogelijk zijn om gratis de toren van de Grote Kerk te beklimmen. U dient 202 traptreden af te leggen om te kunnen genieten van een magnifiek uitzicht over de stad. Een behoorlijke klim, maar zeer zeker de moeite waard!

Tussen 11.00 en 16.00 uur brengt de Historische Autobus u naar diverse locaties waar activiteiten plaatsvinden. Bij de stopplaatsen kunt u uitstappen, de activiteit bezoeken en met de volgende bus weer verder gaan. Evenals vorig jaar zullen enkele raadsleden met de bus meerijden en u onderweg interessante dingen over de monumenten vertellen.

Voor degenen die nog geen tocht hebben gemaakt met de Fluisterboot is het op Open Monumentendag een goede gelegenheid om eens met zo'n boot door de Schiedamse havens te varen. De gids vertelt u onderweg van alles over datgene wat u aan het oog voorbij ziet trekken. De kosten bedragen f 12,50 per persoon. Met een kortingspas (CJP, Rotterdampas, Pas 65+) krijgt u f 2,50 korting.

U kunt ook te voet langs de Schiedamse monumenten gaan. Het Comité Open Monumentendag heeft een aantrekkelijke wandelroute uitgestippeld langs enkele panden die opengesteld zijn voor publiek. Eén van de absolute toppers is zonder meer het Kantongerecht aan de Lange Haven. Op dit moment is nog niet beken of dit gebouw opengesteld zal zijn. Het naastgelegen pand op nummer 67 is ook een aanrader. In dit gebouw is - met dank aan Streekmuseum Jan Anderson uit Vlaardingen - een drietal interieurs ingericht uit vroegere tijd.

Een aantal Opengestelde Monumenten verdient eveneens bijzondere aandacht. Deze panden zijn gratis te bezichtigen tussen 11.00 en 16.30 uur. Het gaat hierbij onder meer om:

* Restauratiewerkplaats, Westmolenstraat/hoek Elzensteeg. Deze wordt tijdens Open Monumentendag voor het eerst opengesteld voor publiek.

* Roemeens Orthodoxe Kapel, Vlaardingerdijk 50. Dit is de oude kapel op de begraafplaats die sinds 9 juli officieel in gebruik is als religieus centrum voor een groot aantal in ons land wonende Roemenen.

* Molenaarswoning Drie Koornbloemen, Vellevest 1. Deze recentelijk gerestaureerde woning geeft een goed beeld van hoe men vroeger woonde.

* Modelwoning Proveniershuis. Deze is te bereiken via het restaurant waar u een kopje koffie met cake wordt aangeboden.
* Woning Hofje Fabristraat. Gebouwd in 1909 als eerste project waarvoor een woningbouwvereniging in Sciedam een vergunning kreeg op basis van de Woningwet. Van de woningen is één vrijwel nog in originele staat en die is opengesteld.

In het Coöperatiemuseum is permanent een huiskamer uit vroeger tijd te zien. Nostalgie van de bovenste plank en het leuke is dat men er ook nog klompen, veterdrop, grutjes en andere artikelen uit grootmoeders tijd kan kopen.

De Openbare Bibliotheek op het Stadserf heeft in de expositieruimte een kantoorinterieur van vóór 1940 ingericht, eveneens afkomstig uit het Streekmuseum van Jan Anderson. De presentatie wordt verlevendigd met oude boeken.

Een bezoek aan het Gedistilleerd Museum 'De Gekroonde Brandersketel' is op Open Monumentendag extra aantrekkelijk. Tijdens de rondleidingen zal de gids van het Museum u tonen hoe de toenmalige huisvesting van de arbeiders in de drankindustrie een relatie had met diezelfde drankindustrie. Toegang kost f 7,50, inclusief gratis proeverij.

Als u de toren van de Grote Kerk beklimt, ziet u onderweg misschien het carillon hangen. Om 17.00 uur kunt u het ook horen, want dan zal de Belgische beiaardier Eddy Mariën een Carillonconcert geven dat klinkt als een klok.

Het Woon Informatie Centrum duikt niet in het verleden, maar biedt een blik op Het Huis van de Toekomst. Op het Stadserf is een tentoonstelling te bezichtigen die laat zien hoe we mogelijk wonen in de toekomst met alle gemak en comfort die daar bij hoort. Verder zal niemand minder dan Chriet Titulaer aanwezig zijn om u iets te vertellen over Het Huis van de Toekomst. Zeker een bezoekje waard!
Ondanks deze werkzaamheden kunt u toch ook deze zomer naar het Beatrixpark om daar van het park of van de omgeving van de Poldervaart te genieten. Met de fiets kunt u langs het Poldervaartgedeelte fietsen, over het nieuwe fietspad vanaf de onderdoorgang met de A20. Door de ligging van dit fietspad op een dijkje heeft u een mooi uitzicht op een nu nog kale oever. Na aanplanting groeien er binnen enkele jaren op de oever riet, lisdodde en andere oeverplanten. Een mooie plek voor watervogels, vissen, libellen en andere insecten.

Wandelaars moeten nog even geduld hebben voordat ze het nieuwe aangelegde stukje Poldervaart kunnen bewonderen. Het nieuwe wandelpad aan de waterkant moet nog worden aangelegd. Naar verwachting zullen in het najaar alle werkzaamheden worden afgerond.