Gemeente Dalfsen

08/21/2001

BRUISEND PROGRAMMA IN EXOTISCHE SFEER

Dalfsen wereldgemeente op zaterdag 8 september

DALFSEN - Afrikaanse trommelaars, Griekse muziek, een buikdanseres, traditionele en moderne Caraïbische klanken, een Afrikaanse fanfare, maar ook zanger Aalt Westerman uit Nieuwleusen en vocaal ensemble Cantabilé, maken van Dalfsen een wereldgemeente op zaterdag 8 september. Het internationale muziekprogramma vormt de omlijsting van een bruisend programma dat zich tussen 10.00 en 16.00 uur afspeelt in het centrum van Dalfsen.

Op zaterdag 8 september houdt de gemeente Dalfsen open huis voor alle inwoners van de nieuwe gemeente. Op 1 januari van dit jaar startte de nieuwe gemeentelijke organisatie. Door de gewijzigde opzet van de organisatie en de verhuizing van personeelsleden van Nieuwleusen naar Dalfsen is het gemeentehuis vlak voor de herindelingsdatum intern verbouwd. Aanvankelijk zou het open huis in mei plaatsvinden. Door de MKZ-crisis kon dit echter geen doorgang vinden. In het gemeentehuis vindt een presentatie plaats van onder andere -aan het thema gerelateerde- organisaties en instellingen. De raadsleden zijn de hele dag aanspreekbaar in de raadszaal, vanwaar ook lokale omroep Vechtdal FM live uitzendt. Verder zijn alle afdelingen open voor het publiek en treden er diverse muziekgroepen op gedurende de dag. De mondiale Polhaarschool geeft samen met het Centrum voor Internationale Samenwerking invulling aan het dagthema met de presentatie van het nieuwe project "Verhalen van verre". Het thema 'Dalfsen Wereldgemeente' is in nauwe samenwerking met de Handelsvereniging Dalfsen uitgewerkt. Het winkelgebied krijgt een internationale uitstraling en op twee mondiale podia zetten de artiesten deze sfeer nog eens extra kracht bij. Ook de speurtocht die voor 8 september op het programma staat is 'grensoverschrijdend'.

Presentatie brandweer
Ook rond het gemeentehuis bruist het van activiteiten. De brandweer pakt grootscheeps uit met een presentatie van het materieel en diverse brand- en hulpverleningsdemonstraties door het eigen korps en de jeugdbrandweer uit Zwolle. Kinderen mogen 's middags een poging doen het woord 'brandweer' om te spuiten met de brandslang. Tijdens deze actie worden zij gefotografeerd. Om een compleet beeld te schetsen van de operationele diensten zijn ook de politie en ambulancedienst aanwezig.
Ook voorlichting over brandpreventie en een mobiele tentoonstelling maken deel uit van de activiteiten. Voorts is ook het promotieteam van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vertegenwoordigd. De presentatie van de brandweer vormt namelijk de afsluiting van de wervingscampagne voor nieuwe brandweermannen en
-vrouwen. Deze sluit voor een groot deel aan bij de landelijke campagne van het ministerie welke zich richt op het werven van vrouwen bij de brandweer. In Dalfsen is zaterdag 8 september een brandweervrouw van het promotieteam van Binnenlandse Zaken paraat.

Op uitnodiging van de brandweer geven verder hulpbiedende organisaties als de Hartstichting, EHBO, Rode Kruis 'acte de presence'.

Jubileum en Monumentendag
Op zaterdag 8 september is het ook Landelijke Monumentendag. In het centrum van Dalfsen zijn onder meer de Westermolen en de synagoge open voor bezichtiging. Scouting d'Alflandgroep viert op dezelfde dag het 10-jarig bestaan en zal hier onder meer andere aandacht aan schenken in de vorm van een demonstratie 'abseilen' vanaf de toren van de NH-kerk, die op deze dag ook open is in verband met Monumentendag.