Gemeente Ede

Open monumentendag 2001

Zaterdag 8 september aanstaande is de 15e landelijke Open Monumentendag. Op die dag zijn in het hele land monumenten, die vaak het hele jaar gesloten zijn, gratis geopend voor het publiek. Ook in de gemeente Ede kunt u een aantal monumenten van binnen en buiten bekijken. U kunt diverse kerken in de gemeente bekijken, maar ook boerderijen, villas en molens. Het complete programma kunt u op deze pagina vinden, net als een meer uitgebreide beschrijving van enkele monumenten.

Jaarlijks werken veel vrijwilligers mee om de Open Monumentendag in Ede vorm te geven. Ook al hebben we dit jaar geen groots opgezet activiteitenprogramma, zonder hun hulp lukt ook een bescheiden programma niet. Dank aan alle vrijwilligers die het aanstaande zaterdag mogelijk maken om iedereen van 10.00-17.00 te laten genieten van de 15e Open Monumentendag.

Angelique Jonker,

wethouder Monumenten en Archeologie

Het programma in Ede

Bij de Oude Kerk in Bennekom en in Ede en de Grote Kerk in Lunteren liggen overzichtskaarten voor u klaar. De volgende monumenten in de gemeente Ede zijn op zaterdag 8 september a.s. van 10.00 - 17.00 uur (tenzij anders vermeld) gratis opengesteld:

Bennekom

Info: Historische vereniging Bennekom, voorzitter dhr. Hoekstra, tel. 430143

Kijk- en Luistermuseum, Kerkstraat. Vanaf 14.00 uur Gereformeerde Kerk, Brinkstraat
Boerderij Havesteijn, West Breukelderweg
Oud Vossenhol, Edeseweg 117
Villa t Endt, Edeseweg 77
Boerderij t Polletje, Algemeer
De Born, Bornweg 12
Villa Rusticana, Bovenweg
Oude Kerk Dorpsstraat 45
Begraafplaats Bennekom, Kerkhoflaan

Ede

Info: Historisch Museum Ede, voorzitter dhr. Lagerweij, tel. 711275

Oude Kerk en toren, Grotestraat 58
Doesburgermolen, Doesburgermolenweg 2
Keetmolen, Stationsweg 48
Historisch Museum Oud Ede, Museumplein 7. Vanaf 11.00 uur. Lutherse Kerk, Beukenlaan 12.
Tuindorp Ede-zuid

Lunteren

Info: Oudheidkamer Lunteren, voorzitter dhr. De Schipper, tel. 483368

Grote Kerk, Dorpsstraat 34
Meesterhuis, Dorpsstraat 34
Molen De Hoop, Dorpsstraat 158
Walderveense molen, Renswoudsestraatweg 28
Stationsgebouw, Spoorstraat
Oudheidkamer, Klomperweg 5
Villa De Eerdbeek, Dorpsstraat 22

Otterlo

Tegelmuseum, Eikenzoom 12

Bennekom

In de Nederlands Hervormde Kerk (de Oude Kerk), Dorpsstraat 45, ligt gratis een beschrijving van een fietsroute voor u klaar met een beschrijvingen van de monumenten. Bovendien wordt aandacht besteed aan interessante gebouwen op de route, en er staat ook op aangegeven staat waar koffie en thee geschonken wordt.

Kijk- en Luistermuseum

Het gebouw van het Kijk- en Luistermuseum begon zijn leven in 1930 als Vereeniginsgebouw. Het ontwerp is van J.J. van Egmond uit Ede. Tot in het begin van de jaren '70 vonden er allerlei activiteiten plaats. Op 26 april 1975 werd na een stevige verbouwing van het pand het Kijk- en Luistermuseum geopend. Het historische deel van het Kijk- en Luistermuseum is van 14.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. Voor een bezoek aan het `luistergedeelte' dient de normale toegangsprijs betaald te worden.

Gereformeerde Kerk

De Gereformeerde Kerk werd in 1926/27 gebouwd naar ontwerp van J.B. Radstake uit Enschede. De bouwstijl van de kerk vertoont invloeden van de Amsterdamse School, sober toegepast. In de vensters is - tamelijk ongebruikelijk voor een Gereformeerde kerk - een groot aantal gebrandschilderde ramen met scènes uit het Oude en Nieuwe Testament en met de Vier Elementen aangebracht. De gidsen in de kerk kunnen u nog veel meer over dit boeiende gebouw vertellen.

Boerderij Havesteyn

De boerderij Havesteyn dateert uit 1792. Vooral in het voorhuis is nog veel origineels uit de bouwtijd te zien, zoals een met Makkumer- en schildpadtegels voorziene schouw en een kastenwand, waarin een bedstede is opgenomen.

Oud Vossenhol

Oud Vossenhol werd in zijn huidige vorm in 1912 gebouwd naar een ontwerp van B.J. Ouëndag in opdracht van de Amsterdamse bankier Joan Nachenius. Vanaf 1987 is het woonhuis/kantoor van de familie Van den Oever, die het huis opknapten en u gaarne een aantal van de fraai betimmerde vertrekken wil laten zien.

Villa 't Endt

Villa 't Endt werd in 1897 gebouwd en is vanaf dat jaar tot 1973 in bezit van de familie Brutel de la Rivière gebleven. In al die tijd en tot op heden is er bijzonder weinig aan het huis veranderd, zodat men in het huis - sinds kort een gemeentelijk monument - een goed idee kan krijgen van een laat negentiende-eeuws huis voor mensen van een gemiddelde welstand. Het huis heeft een eigenaardige T-vormige plattegrond met een ingang in de zijgevel in plaats van in het midden van de voorgevel. De versieringen in het pleisterwerk zijn uiterst sober.

Boerderij 't Polletje

Boerderij 't Polletje werd in 1888 door Berend Post gebouwd, maar hij verkocht het al in 1891 aan de diaconie van de Hervormde Kerk, die het tot 2001 bezat. De nieuwe eigenaren maken het op het ogenblik voor eigentijdse bewoning geschikt, waarbij een aantal oude elementen tevoorschijn kwam. U bent nu al welkom om onder andere te ervaren hoe klein een dergelijk boerenbedoeninkje was.

De Born

De Born is niet alleen een bouwkundig monument, maar ook van de vrouwenemancipatie. Het werd in 1932 in opdracht en op kosten van mejuffrouw A.E. Ribbius Peletier gebouwd naar een ontwerp van P. Vorkink uit Amsterdam als vormingscentrum voor arbeidersvrouwen. Het is een sober, maar bijvoorbeeld door zijn grote verscheidenheid aan raamtypen, levendig ontworpen gebouw, waarin zich nog zeer veel details uit de bouwtijd bevinden. Ook de kruidentuin is goeddeels bewaard gebleven. U kunt hier een rondleiding door huis en tuin volgen.

Villa Rusticana

Zo sober als De Born is, zo rijk gedetailleerd is de precies honderd jaar oude villa Rusticana. De dakverdieping is gebouwd in de zogeheten châlet-stijl, de muren zijn uitbundig versierd met allerlei kleuren baksteen en natuursteen. Het interieur van de begane grond heeft nog een groot deel van zijn originele afwerking bewaard.

Oude Kerk

De Oude Kerk was vóór de Reformatie gewijd aan St. Alexander en zijn broederen. Het onderste deel van de toren stamt uit de vroege veertiende eeuw, het bovenste uit omstreeks 1540. De klok is in 1650 gegoten. Het schip van de kerk is nauwkeurig te dateren, omdat er een jaartal (1542) op een van de kapitelen van de zuilen staat. De gewelven dateren dus ook uit die tijd. Het koor is in 1857 vervangen door de tegenwoordige dwarsbouw, die in 1906 voor wat zijn details betreft versoberd is. In de kerk staan herenbanken uit de achttiende eeuw. Het orgel is in 1878 door E. Leichel gebouwd. Voor vragen over de kerk is een uiterst deskundige gids aanwezig. De hele dag zal de organist van de kerk, Wout Hol, het orgel bespelen. Bovendien wil hij u het orgel zelf laten zien en daarbij uitleg geven.

Bennekomse Begraafplaats

Het oudste deel van de Bennekomse Begraafplaats staat op de lijst van gemeentelijke monumenten. De werkgroep van de Historische Vereniging Oud-Bennekom, die zich inzet voor de restauratie, heeft al een aantal graven hersteld. Vooral de zinken engel op het familiegraf Prins is een pronkstuk geworden. Over wat er nog meer gebeurd is en wat er nog te doen staat, zal de heer C.A. Heitink u inlichten. Voor zijn inleiding met dia's en de excursie naar het oudste deel van de Begraafplaats kan men zich om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 verzamelen bij de ingang van de toren van de Oude Kerk bij de zogeheten Kostersteen. De inleidingen worden in Kerkheem gehouden, van waaruit men naar de Begraafplaats loopt.

Ede

Oude Kerk en toren

De Nederlands Hervormde Kerk, in de volksmond de Oude Kerk, is gebouwd in laatgotische stijl en dateert uit de 15e eeuw. De kerk is destijds gebouwd op de fundamenten van een zaalkerk uit de 11e eeuw. In 1420 is deze zaalkerk door soldaten van de Utrechtse bisschop van Utrecht in brand gestoken en verwoest. De fundamenten, delen van de toren en een deel van de noordgevel zijn bij de herbouw in 1423 gespaard gebleven. Deze elementen zijn in Romaanse stijl uitgevoerd en zijn nog steeds zichtbaar. De kerk was vanaf de herbouw gewijd aan St. Jan de Doper.Vanaf 1963 tot 1976 heeft een restauratie van de kerk plaatsgevonden. Hierbij werd onder meer de papklok, waarmee het tijdstip voor het Angelus-gebed werd aangegeven, hersteld. De toren van de Oude Kerk heeft in de loop der eeuwen heel wat functies gehad, zoals: schoollokaal, gevangenis, waag en ruimte voor het drogen van brandweerslangen.

Om 11.00 en 14.00 uur zijn er rondleidingen.

Doesburgermolen

De Doesburgermolen is de oudste nog malende standerdmolen in Nederland. Mogelijk is 1471 het stichtingsjaar van de eerste Doesburgermolen. Historisch onderzoek moet dit nog uitwijzen.

Het type standerdmolen was al vanaf 1200 in gebruik. Kenmerkend is het rechthoekig molenhuis dat rust op een zware verticale houten spil, de standerd. Bij de 'open standerdmolen' staat het fundament van de molen met de standerd in de open lucht. Dikwijls is dit gedeelte omtimmerd (ten behoeve van opslagruimte) en heet dan een 'gesloten standerd molen'. Dit is ook zo bij de Doesburgermolen. De molen werd als korenmolen gebruikt. De vlucht van de wieken ( dat is de afstand tussen de uiteinden van de wieken) is 22.50 m.

Keetmolen

In 1840 werd door het Rhijnspoor een spoorwegverbinding aangelegd tussen Utrecht en Arnhem, dwars door de Maanderheide. Alleen de grote steden bezaten in die tijd een stationsgebouw; bij kleinere stopplaatsen werd gebruik gemaakt van de bouwkeet die na de aanleg meestal bleef staan. Dit gebeurde ook in Ede. Bij deze stopplaats werd in 1858 begonnen met het bouwen van een molen. In 1860 was hij gereed en in de loop van de tijd vernoemd naar de keet die dienst deed als stopplaats.

De Keetmolen is gebouwd als koren-, olie- en pelmolen en kan getypeerd worden als een beltmolen. Bij een beltmolen wordt de onderzijde van de bakstenen molenromp omgeven door een kunstmatige zandheuvel, de belt.

Historisch Museum Oud Ede,

Het Historisch Museum Ede is geopend van 11.00 tot en met 17.00 uur en geheel gratis te bezoeken. De wisseltentoonstelling IJdelheid, Wie mooi wil zijn moet pijn lijden is ook gratis te bezichtigen. Een diapresentatie en heel veel voorwerpen en illustraties tonen wat de mensheid in de afgelopen eeuwen heeft gedaan om mooi te zijn.

Het Historisch Museum Ede is sinds 1975 gevestigd in het voormalige stationsgebouw, dat dateert uit 1902. Aan het begin van de twintigste eeuw werd dit deel van de Veluwe ontsloten door de aanleg van een tweede spoorlijn: de zogenaamde Kippenlijn. Met deze trein reisden boeren met hun waar en klanten naar de pluimveemarkt in Barneveld, vandaar de naam Kippenlijn. Het stationsgebouw in Lunteren is gebouwd volgens hetzelfde ontwerp. In Ede is echter gedurende de jaren twintig de loods vergroot tot de huidige grootte.

Helaas is er van het oude interieur niet heel veel bewaard gebleven. De plafonds en de schouw, met de initialen SMV (Spoorweg Maatschappij Veluwe), daarentegen zijn nog origineel. De reconstructie van een zitbank en de schildering in de schouw, beide in de oude wachtkamer, geven een beeld van de situatie rond 1902.

Lutherse Kerk

In mei 2001 werd de Evangelisch-Lutherse kerk vanwege de architectonische en cultuurhistorische waarde op de monumentenlijst van de gemeente Ede geplaatst. Het gebouw is gebaseerd op de plattegrond van een kleinere kerk, die in 1917 werd ontworpen door L. van Zoelen Hzn., architect te Ede. Deze kleinere kerk bestond uit het huidige schip met catechisatielokaal (nu consistorie). De kerk kreeg de huidige kruisvormige opzet, toen deze in augustus 1936 werd vergroot volgens het ontwerp van architect Ferd. B. Jantzen. In de loop der tijd zijn er weinig elementaire wijzigingen aan het exterieur en aan het interieur aangebracht, zodat het kerkgebouw een goed voorbeeld is van traditionele kerkelijke bouwkunst uit de periode van voor WO II. Jantzen heeft vele kerken in Nederland gebouwd en gerestaureerd en een groot aantal liturgische centra van Lutherse kerken zijn door hem ontworpen.

Het huidige orgel werd in 1970 gebouwd door Pels en van Leeuwen uit Alkmaar. Op de open monumentendag zal het orgel om 12.00, 14.00 en 16.00 uur worden bespeeld.

Tuindorp Ede-zuid

Begin jaren twintig werd Ede verrijkt met een complex van 161 fabriekswoningen, bedoeld voor de huisvesting van arbeiders die werkzaam waren bij de Enka-vestiging in Ede. Het ontwerp van de woningen was gebaseerd op de in die tijd door de Engelsman Ebenezer Howard gepropageerde tuinstadgedachte. Na ruim 70 jaar dienst te hebben gedaan als huisvesting voor Enka-medewerkers, moest in de jaren negentig beslist worden over de toekomst van het complex. Na lang overleg werd overeenstemming bereikt om 88 woningen te handhaven en de rest te slopen. De 88 woningen zijn grondig gerenoveerd en gerestaureerd en werden daarmee kwalitatief gelijkwaardig aan een nieuwbouwwoning.

Een wandeling door de wijk geeft u een goed beeld van de restauratie en het in stand houden van een monumentale wijk. U kunt het beste starten met uw wandeling op de Kerkweg nr. 44. Daar ligt namelijk ligt nadere informatie voor u klaar over de wijk in de vorm van een gedeelte uit de tekst van het bouwkundige masterplan. Tevens kunt u daar een boekje afhalen over de historie van het tuindorp. Dit boekje werd uitgegeven ter gelegenheid van de start van de renovatie en restauratie. Woningcorporatie Woonstede wenst u een prettige wandeling!

Lunteren

Grote kerk

Oorspronkelijk een Gotische kerk uit de vijftiende eeuw, was toen een eenvoudige zaalkerk. Diverse verbouwingen in 1761, 1804, 1913 en 1922 hebben geresulteerd tot de situatie zoals we die nu aantreffen. De monumentale toren, nu rijksmonument, bestaat uit drie geledingen en is opgetrokken in bakstenen met een groot formaat. De toren wordt aan de bovenzijde afgesloten door een achtzijdig ingesnoerde naaldspits. Tijdens de openstelling op de Open Monumentendag zal het prachtige, in 1981 geplaatste Reilorgel verschillende malen te horen zijn.

Meestershuis.

Naast de Nederlands Hervormde kerk was de dienstwoning van de Bovenmeester van de Openbare school. Dit huis, gebouwd op het schoolplein in 1883, is een gemeentemonument. Helaas is het interieur op 8 september nog niet helemaal gereed. Maar op verzoek kan u, om een indruk te krijgen hoe het zal worden, binnen een kijkje nemen.

Molen de Hoop.

Deze houten korenmolen is gebouwd in 1855. De Hoop kan getypeerd worden als een grondzeiler, dat wil zeggen dat de wieken zeer laag zijn aangebracht en bijna de grond raken. De wieken kunnen vanaf de grond worden gekruid en van zeilen voorzien. De Hoop is achtkantig van vorm en opgetrokken uit hout op een stenen voet met gepotdekselde houten bekleding. De kap is van hout, met riet gedekt. De vlucht van de wieken is 23.50 m. Deze in 1977 gerestaureerde molen is een rijksmonument.

Walderveense molen.

Deze stellingmolen werd gebouwd in 1912 nadat zijn voorganger door blikseminslag was verwoest. De naam stellingmolen geeft aan dat het hier om een molen gaat die op een verhoging, de zogenaamde stelling, is gebouwd om zo meer wind te kunnen vangen De wieken kunnen hier vanaf de stelling worden verplaatst (gekruid) en ook van zeilen worden voorzien. De Walderveense molen heeft een rietgedekte houten romp op een stenen onderbouw. De kap is van hout en met riet gedekt. De vlucht van de wieken is 21.50 m. Dit rijksmonument werd in 1962 en in 1992 gerestaureerd.

Stationsgebouw.

Dit bijzonder fraaie bouwwerk aan de Lunterse Spoorstraat is een rijksmonument. Het werd in 1902 gebouwd door de Spoorwegmaatschappij De Veluwe. Als stationsgebouw is het al jaren buiten gebruik, het heeft een aantal jaren huisvesting verleend aan de galerie, Aan de Kippenlijn. Kosten nog moeite zijn gespaard om dit mooie gebouw in oude glorie te doen herleven. Het exterieur hebben we al een tijdje kunnen bewonderen, maar op de Open Monumentendag kan ook kennis worden genomen van het interieur. De nieuwe huurder heeft zoveel als maar enigszins mogelijk was alles in de oude staat teruggebracht.

Villa De Eerdbeek

Deze villa is momenteel in gebruik als notariskantoor. De villa heeft vele fraaie details, meestal uitgevoerd in Jugendstil, zoals de serre, glas in loodramen, dakgoten en de voordeur.

Landelijke informatie

De Open Monumentendag is een landelijk evenement, voor informatie over de activiteiten in de rest van Nederland kunt u surfen naar de internetsites www.openmonumentendag.nl en
www.interieurmanifestatie.nl. De NCRV zendt op zes zaterdagen (vanaf 25 augustus) tussen 16.30 en 17.00 uur een documentaireserie uit over de landelijke Open Monumentendag.



Ede, 5 september 2001