Gemeente Bodegraven

Open monumentendag 2001 'Huis en Haard'

Ook dit jaar wordt in Bodegraven weer Open Monumentendag gevierd. Traditiegetrouw op de tweede zaterdag van september, 8 september in dit geval, staat er weer een aantal monumenten open voor alle belangstellenden. Zoals alle jaren heeft het Comité Open Monumentendag Bodegraven weer geprobeerd om een extraatje toe te voegen aan de gebruikelijke activiteiten.

Het landelijk thema van Open Monumentendag is dit jaar "Huis en Haard". Om het huis in stand en de haard brandende te houden moest er gewerkt worden. Vele Bodegravers vonden werk in de plaatselijke handel. "Huis en Haard" was nauw verbonden met "werk" in de kaasmakerij en kaashandel, maar ook in een van de bekendste Bodegraafse bedrijven: de Koninklijke Zaadhandel Turkenburg NV.

Als extra attractie heeft Open Monumentendag 2001 in Bodegraven een eendaagse tentoonstelling onder de titel "Turkenburgiana". Via objecten, fotos en documenten wordt een beeld gegeven van bijna 125 jaar werken in dit bedrijf, via het handelssymbool "De Zaaier" bekent in heel Nederland. De tentoonstelling vindt plaats in het Evertshuis, het voormalig bedrijfspand van Turkenburg.
Daarnaast worden, eveneens in het Evertshuis, de resultaten van een onder de basisschool uitgeschreven wedstrijd getoond, waarbij de opdracht was: een antwoord te geven op de vraag: "Hoe zag het huis van de Bodegraafse schout of burgemeester er vroeger uit?"

Tenslotte krijgt dit jaar ook de kaashandel en kaasmakerij, een andere bestaansbron voor de Bodegravers, extra aandacht via het Kaasmuseum, waar dit jaar een bijzondere expositie van oude melkkannetjes te zien is; ook dit vindt de belangstellende bezoeker in het Evertshuis, op de bovenverdieping.

Andere activiteiten

De volgende monumenten kunnen worden bezocht. Bij deze monumenten zijn er diverse activiteiten:

* Molen "De Arkduif" - Overtocht 45

* Rooms-Katholieke St. Willibrorduskerk - Overtocht 18
* Hervormde Dorpskerk - Oude Markt 1

* Evangelische Lutherse Kerk - Noordstraat 2
* Fort Wierickerschans - Zuidzijde 132

* De Weijpoortse Poldermolen Weijpoort 25