Gemeente Breda

14-09-2001

Ondergrondse glascontainers officeel in gebruik Op vrijdag 21 september neemt wethouder A.J.G. Oomen van Stadsbeheer om 11.00 uur de nieuwe ondergrondse inzamelcontainers voor glas op het Kasteelplein officieel in gebruik.
Deze ondergrondse containers vervangen op deze locatie de bekende glasbollen die nu in Breda gebruikt worden voor de inzameling van het glas.

Er zijn een aantal redenen waarom de gemeente Breda de glasbollen vervangt door ondergrondse inzamelcontainers. De glasbollen nemen veel plaats in boven de grond. Bij de ondergrondse inzamelcontainers is alleen een roestvrijstalen inwerpzuil boven de grond zichtbaar. De ondergrondse containers hebben ook een veel grotere inhoud dan de glasbollen. Daardoor is het risico dat ze vol raken en dat er flessen naast worden gezet veel kleiner.
Tenslotte veroorzaken de ondergrondse glascontainers minder geluidsoverlast wanneer er glas ingeworpen wordt. De lege flessen en potten komen immers onder de grond terecht.

De ondergrondse inzamelcontainers voor glas staan op dit moment behalve op het Kasteelplein ook in Ulvenhout (hoek Chaamseweg Molenstraat). Het is niet de bedoeling om meteen alle glasbollen in Breda te gaan vervangen door een ondergronds inzamelsysteem. Dit heeft te maken met de relatief grote investering die de ondergrondse inzamelsystemen vragen. Bovendien moet er steeds gekeken worden naar de aanwezigheid van wortels, kabels en leidingen in de grond. Afvalservice bekijkt voortaan bij nieuwbouwprojecten en bij de herinrichting van straten of de inzameling van glas door middel van ondergrondse inzamelcontainers kan gebeuren.

Breda, 14 september 2001