CDA

Maria Martens: Europese vrouw verdient kwart minder dan man, blijkt uit onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat een Europese vrouw gemiddeld een kwart minder verdient dan een man. Vooral Nederland, Portugal en Engeland scoren slecht. Duitsland, Scandinavië en Luxemburg doen het relatief beter. Het Europees Parlement concludeert dat er ondanks talloze nationale en Europese wetten in de EU nog steeds loondiscriminatie bestaat. Tijdens het plenair debat heeft het Europees Parlement vandaag een aantal voorstellen gedaan om de loonkloof te dichten.

Slechte score van Nederland een blamage
CDA-Europarlementariër Maria Martens vindt de slechte score van Nederland een blamage. Martens: "Voor 10 à 15 % van de loonkloof is er geen structurele verklaring te vinden; hier speelt een waardediscriminatie een belangrijke rol. Functies die door vrouwen worden uitgeoefend krijgen een lagere waardering dan wanneer ze door mannen worden uitgevoerd. Dit is ook het geval in sectoren waarin hoofdzakelijk vrouwen werken (zoals in de zorgsector). Blijkbaar is er iets mis met het proces van loonvorming. Daarin hebben de sociale partners een belangrijke rol te spelen."

Loondiscriminatie hoog op agenda Belgisch voorzitterschap Martens steunt het initiatief om een studie uit te voeren naar de factoren die de salariëring beïnvloeden. Verder vindt zij dat de Europese Commissie en de Lidstaten in het kader van de werkgelegenheidsstrategie veel meer aandacht moeten besteden aan de loondiscriminatie. Ook wil zij dat de Europese Commissie de richtlijn uit 1975 over gelijke behandeling aanvult met een afdwingbare annex waarin een aantal regels en criteria worden geschreven die een geslachtsneutraal evaluatiesysteem van banen waarborgen. Martens is blij dat het Belgisch voorzitterschap heeft toegezegd loondiscriminiatie hoog op de agenda te zetten.