Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht Ministerraad
21 september 2001

MINISTERRAAD STEMT IN MET MONUMENTENBELEID RIJKSGEBOUWENDIENST

De ministerraad heeft ingestemd met een beleidsbrief van staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over het goed benutten van de ruim 200 monumenten in beheer van de Rijksgebouwendienst (Rgd). De beleidsbrief gaat in op de belangrijkste ontwikkelingen die voor deze monumenten van belang zijn, zoals de stelselwijziging bij de Rgd en de financiering.

In de brief worden vier beleidswijzigingen aangekondigd. Ten eerste zal de Rgd in de toekomst nog terughoudender zijn in het afstoten van monumenten, ook omdat de ervaringen van de laatste jaren hebben laten zien dat monumenten vaak goed inpasbaar zijn in nieuwbouw.
Ten tweede zal de Rgd op experimentele basis voor enkele bijzondere moderne gebouwen een vorm van `monumenten'-bescherming invoeren, die uiteindelijk zal kunnen leiden tot de status van officieel monument. Een adviescommissie onder leiding van de rijksbouwmeester komt hiervoor met voorstellen.
Verder gaat de Rgd meer samenwerken met andere organisaties op het gebied van monumenten en worden de contacten met het onderwijs verstevigd (beheer, onderhoud en restauratietechnieken). Ten slotte wil de Rgd zijn kennis en vakmanschap op het punt van monumenten breder inzetten en ook beschikbaar stellen aan andere overheden en organisaties.

De ministerraad heeft ermee ingestemd de beleidsbrief "Rijk met monumenten" aan de Tweede Kamer te zenden.

RVD, 21.09.2001