Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Kopstukken over topstukken

De bundel is er!

Ter ere van het 85ste lustrum van de Universiteit Leiden in 2000 werd de lezingenreeks Kopstukken over topstukken gehouden.

Deze lezingen met aanvullende informatie zijn nu in boekvorm verschenen: veertien lezingen waarin Nederlandse kopstukken uit de wereld van literatuur, cultuur, wetenschap en politiek spreken over topstukken uit de Leidse academische collecties.

In het kader van het lustrumthema `wetenschap en samenleving' werden deze sprekers uitgenodigd kennis te maken met verschillende stukken uit de talrijke verzamelingen van voorwerpen, documenten, boeken en kunstwerken die al 425 jaar voor onderzoekers en studenten onontbeerlijk zijn.

Deze bundel geeft antwoord op talloze vragen:

wat zag de cineast Louis van Gasteren toen hij werd voorgesteld aan enkele Japanse tekeningen?
Wat herinnert directeur van het Rijksmuseum, Ronald de Leeuw, zich bij zijn weerzien met De doornuittrekker uit het Leidse Prentenkabinet?
Hoe betoverend werken pop-up-boeken op de verbeelding van rector magnificus Willem Albert Wagenaar?
Is de gang naar maatschappelijke volwassenwording, zoals Victor de Stuers die tekende op de muren van het Academiegebouw, getrouw de psychologische beleving van de jongeling? Daarover sprak psycholoog Jaap van Heerden.
In de natuurkunde zijn dromen misschien bedrog, maar kan sterrenkundige en beeldend kunstnaar Vincent Icke de sterren ook zien als kunstwerk?
Wat zeggen papyri uit de Grieks-Egyptische Oudheid de hedendaagse jurist Job Cohen?
De foto's van Eva Besnyö brengen Liesbeth Brandt Corstius terug naar haar eerste ontmoeting met de fotografe: hoe ziet zij de foto's nu?
Een fee aan de wieg van Rudy Kousbroek voorspelde een levenslange verslaving aan Indische foto's: wat maken de foto's uit het Leidse Prentenkabinet bij hem los?
En dan, de verbeelding aan het woord: welke reis maakt `cartograaf' Cees Nooteboom met in zijn handen de Leidse Blaeu-atlas? Welk toneel speelt de actrice Cox Habbema met overblijfselen van de Leidse maskerades?
Waarom schreef de auteur van het elfde-eeuwse handschrift De ring van de duif zijn boek over de liefde, volgens Abdelkader Benali? Wat vertelt een collectie armenpenningen over de armenzorg vroeger en nu volgens Willem Vermeend?
Het Anatomisch Museum van twee kanten belicht: hoe verhouden schilderkunst en anatomie zich volgens Frits Duparc Wat onthult volgens Heleen Dupuis een verzameling anatomische preparaten over de ontwikkeling van de geneeskunde?

Het boek kost f 45,- en is te koop bij

Visitors' Centre
in het Centraal Station Leiden
Geopend ma-vr 8.00-20.00 uur
Telefoon 071 527 8880
Fax 071 513 5715
E-mail visitors@ics.leidenuniv.nl
Universiteitswinkel
Witte Singel 26
(vanaf 1 oktober in studentencentrum Plexus,
Kaizerstraat 25)
Geopend ma-vr 9.00-17.00 uur
Telefoon 071 527 7900

Wilt u het boek bestellen?
Het boek wordt u met begeleidend factuur toegestuurd. De porto- en administratiekosten zijn f 10,--.
E-mail kopstukken@ics.leidenuniv.nl
Telefoon 071 527 8880
Fax 071 513 5715


---

Webmaster / Redacteur
Tel. +31-71-527 3079 Contact
Plattegrond Over deze site
(about this site) Gewijzigd (Last updated):
21 sep 2001, 14:01 uur