Raad voor het openbaar bestuur

Het nieuws van de Rob is op 21 september 2001 bijgewerkt. Raad voor het openbaar bestuur

Op de Raadsvergadering van 13 september jongstleden is o.a. gesproken over de Raadsnota Integraal waterbeleid, de Startnotitie Integraal VeiligheidsProgramma en de Startnotitie bundel Representatieve technologie. Wat betreft het onderwerp Integraal waterbeleid wijst de Raad op het belang van Europa (met name de uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Water), op de bestuurlijke drukte rond waterbeheer, de bestuurlijke implicaties van de zogenaamde deelstroomgebiedenbenadering en op de verhouding tussen algemeen en functioneel bestuur.
Sprekend over de Startnotitie Integraal VeiligheidsProgramma onderstreepte de Raad het belang van het onderwerp veiligheid. Er moet gezocht worden naar manieren die ervoor kunnen zorgen dat ambtenaren en bestuurders permanent aandacht voor veiligheidsvraagstukken hebben.
De Raad steunt de aanpak die voorgesteld wordt in de Startnotitie bundel Representatieve technologie. Het is de bedoeling dat de Raad in de loop van 2002 een bundel presenteert met als leidende vraag wat de (mogelijke) consequenties van ICT zijn voor de positie, de rol en de institutionele structuur van de overheid. Er zal gereflecteerd worden op de verschillende recente rapporten die verschenen zijn rond het thema ICT en overheid. De Raad zal gastauteurs aanzoeken en zelf een rode draad aanbrengen in de beoogde bundel.

Raad voor het openbaar bestuur / Raad voor de financiële verhoudingen

Het concept-advies Grote StedenBeleid (GSB) was het belangrijkste onderwerp van de gezamenlijke vergadering van de Rob en de Rfv op 13 september jongstleden. In het advies beperken de Raden zich tot onderwerpen die te maken hebben met het sturingsconcept van het GSB. De Raden constateren dat de GSB-selectiecriteria niet altijd eenduidig zijn geweest. Bij het GSB gaat het niet zozeer om veel extra geld voor de betrokken steden als wel om een andere manier van werken. Deze manier van werken kan ook voor niet-GSB-steden aantrekkelijk zijn. De Raden bevelen aan om de huidige convenantsperiode, die in 2003 zal aflopen, met een jaar te verlengen tot 2004, zodat het GSB-traject en het ISV-traject gelijk lopen. Gemeenten zouden volgens de Raden de ruimte moeten hebben om binnen en tussen de drie GSB-pijlers (sociale, fysieke en economische pijler) verschillende accenten aan te brengen en prioriteiten te stellen die meer zijn toegesneden op specifieke lokale problemen en omstandigheden.
De Raden pleiten voor een grootschalige evaluatie in 2007, halverwege de volgende convenantsperiode, en zijn graag bereid mee te werken aan de opzet van een dergelijk evaluatie-onderzoek. Op ambtelijk niveau hebben de Raden regelmatig overleg met de RMO en de VROM-raad die ook gevraagd zijn te adviseren over dit onderwerp.
voor een (senior) adviesmedewerker. Nadere informatie over deze vacature is te verkrijgen op het secretariaat (telefoon: 070 - 426 7540).