Het Nederlandse Rode Kruis

21 September 2001

Rode Kruis zet hulpverlening aan Afghanistan voort

Medewerkers van de Afghaanse Rode Halve Maan en lokale medewerkers van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zetten in Afghanistan de hulp in ziekenhuizen, eerste-hulpcentra en orthopedische centra voort. Er zijn genoeg medicijnen en medische hulpmiddelen voor de komende drie, vier weken.

In de opslagplaatsen bevinden zich bovendien 10.600 ton voedsel en voor 50.000 mensen dekens, zeep, water- en sanitatievoorzieningen en dergelijke. Vooral in Kabul en Herat, waar een groot deel van de bevolking hiervan afhankelijk is, wordt voedsel gedistribueerd. Robert Monin, hoofd van de ICRC-delegatie in Kabul: "Voorlopig gaan we ervan uit dat de gezondheidszorg in alle grote steden en in geïsoleerde gebieden met kleine klinieken kan worden gegarandeerd."

Monin bevindt zich op dit moment in Peshawar, Pakistan. De buitenlandse gedelegeerden moesten tijdelijk worden teruggetrokken uit Afghanistan omdat de Taliban hun veiligheid niet meer konden garanderen. Een groot aantal van hen is standby in Pakistan. Zij onderhouden dagelijks contact met hun collega´s in Afghanistan, waar het ICRC al sinds 1980 een omvangrijk hulpprogramma heeft. Monin: "We onderhouden ook contact met de autoriteiten en hopen spoedig terug te keren naar Afghanistan om onze programma´s aan te passen aan de huidige behoefte en om te helpen bij wat een humanitaire catastrofe zou kunnen worden." Het ICRC onderzoekt ook de mogelijkheden om zonodig hulpgoederen naar Afghanistan te vervoeren vanuit Turkmenistan en Iran.

Een andere component van de beweging, de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan (IFRC), concentreert zich op het verlenen van onderdak, voedsel en schoon drinkwater aan mensen die uit Afghanistan zijn gevlucht. De Pakistaanse Rode Halve Maan heeft bijvoorbeeld hulpgoederen zoals tenten en dekens voor 10.000 vluchtelingen in de buurt van Quetta gestuurd, dat ongeveer 100 kilometer verwijderd is van een belangrijke grensovergang met Afghanistan. De Iraanse Rode Halve Maan heeft de noodhulp aan Afghaanse vluchtelingen in de provincies Khorasan en Distan opgevoerd.