Gemeente Ede

Onrust veroorzaakt door slechts kleine groep

Marokkaanse gemeenschap onthutst door berichtgeving

De Marokkaanse gemeenschap van Ede heeft onthutst gereageerd op de berichtgeving over de ontwikkelingen rond de flat Luynhorst afgelopen dinsdag. Zij is van mening dat door publicaties onnodig veel onrust is ontstaan, waar de hele Marokkaanse gemeenschap onder gebukt gaat. Zij benadrukt dat het incidenten veroorzaakt is door een kleine groep (20 jongeren), terwijl daar nu de hele gemeenschap op wordt aangekeken.

Gebiedsagent Dirk Klein van de wijk Veldhuizen bevestigt deze lezing. "Het gaat slechts om een hele kleine groep jongeren. Een groep waar zowel door de politie als door de eigen gemeenschap al veel op is geïnvesteerd. Desondanks proberen zij toch elke keer weer onrust te stoken. Dat verdient de wijk en de gemeenschap zeker niet. Deze groep is zo klein, dat het bijna te gek voor woorden is dat zij elke keer weer zoveel commotie doet ontstaan." Ook de stiching Irshad heeft nadrukkelijk stelling genomen tegen de manier waarop deze kleine groep van zich doet spreken. Zij veroordeelt het gedrag en wil met de politie, wijkbewoners en anderen blijven werken aan een oplossing van het probleem.

Geen overtrokken reacties

Ook burgemeester Blanken van de gemeente Ede heeft inmiddels in een persbericht laten weten het voorval van dinsdagavond ernstig te betreuren. Hij vindt het zeer ongepast de jongen zich op deze wijze hebben uitgelaten en noemt het terecht dat dit de ergernis van andere inwoners heeft opgeroepen. Hij pleit voor een evenwichtige aanpak van het probleem en stelt nadrukkelijk dat niet de suggestie mag ontstaan dat de gehele Marokkaanse gemeenschap de problemen veroorzaakt. De politie, gemeente, justitie en buurtbewoners blijven met elkaar in gesprek om tot een oplossing van de problemen te komen.
---

Ede, 21 september 2001