Gemeente Eemsmond


woensdag 19 september 2001

SPORTPRIJS 2000 VOOR ALBERT VAN DER ZIEL

Vrijdagavond 21 september aanstaande reikt Anne Tiekstra, wethouder Sportzaken, de Sportprijs 2000 uit aan lange afstandloper Albert van der Ziel uit Zandeweer. De prijsuitreiking vindt plaats in t Klokhoes te Zandeweer.

Hardloopsport
Albert van der Ziel (37) kwam rond zijn twintigste met de hardloopsport in aanraking. In 1986 leidde dat voor het eerst tot deelname aan enkele trimlopen onder andere in Maarssen, Drunen en Eindhoven.

Begin jaren negentig werd de sport ook in Groningen populair. Dit leidde al snel tot de organisatie van diverse recreatieve lopen in vele dorpen. Uit de indrukwekkende deelnemerslijst blijkt dat Albert van der Ziel sinds 1990 vrijwel in alle wedstrijden heeft meegelopen. Albert van der Ziel heeft een eigen bedrijf (een tomatenkwekerij). Het valt voor hem niet altijd mee om tijd voor de training vrij te maken. Meestal traint hij in de avonduren.

RZG-loopcircuit

De instelling van het RZG-loopcircuit, bestaande uit dertien hardloopwedstrijden in Noord-Groningen in een jaar, heeft voor Albert van der Ziel geleid tot een nog grotere trainingsinspanning. Als training loopt hij in weer en wind wekelijks tussen de 70 en 130 kilometer. Al zijn inspanningen hebben geleid tot goede klasseringen bij de diverse lopen. Vanaf 1998 eindigt Albert van der Ziel bij de diverse wedstrijden vrijwel altijd bij de eerste vier. In het totaalklassement van het RZG-loopcircuit is hij in 1996 en 1997 op de tweede plaats geëindigd. In 1998 werd hij derde en in 1999 weer tweede.

Aanmoedigingsprijs
Wethouder Tiekstra reikt vrijdagavond tevens de Aanmoedigingsprijs 2000 uit. De winnaar hiervan wordt op de avond zelf bekend gemaakt.