CBS

Vertrouwen industrie licht afgenomen

Het vertrouwen van de industriële ondernemers is in augustus iets verslechterd ten opzichte van juli. Nadat in juli het vertrouwen van de ondernemers zich enigszins herstelde na een lange reeks van dalingen neemt het vertrouwen in augustus weer wat af. Een eventuele invloed van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten is in dit cijfer voor augustus nog niet zichtbaar

Ondernemers verwachten een verdere afname van de bedrijvigheid Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de Nederlandse industrie, komt in augustus uit op -1,6. Dit is een lichte verslechtering ten opzichte van juli toen de stemmingsindicator uitkwam op -1,4. Deze afname van het vertrouwen is toe te schrijven aan een lagere verwachting van de ondernemers ten aanzien van de bedrijvigheid voor de periode september-november en een negatiever oordeel over de voorraden. Het oordeel over de orderpositie is daarentegen minder negatief waardoor de afname van het vertrouwen beperkt is gebleven.

Orderportefeuille iets kleiner
De orderportefeuille is in augustus voor de negende achtereenvolgende maand teruggelopen. De Nederlandse industriële ondernemers hebben in augustus opnieuw minder orders binnengehaald, maar een lagere orderontvangst is gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Rekening houdend met deze seizoenseffecten zijn de ondernemers iets minder negatief over de werkvoorraad dan in juli het geval was.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Een toelichting op de berekeningswijze en interpretatie van het producentenvertrouwen is te vinden op de CBS-internetsite http://www.cbs.nl/nl/producten/artikelen/bedrijfsleven/industrie.