Politiebericht Friesland: Friesland 21-09-2001
Politieberichten van 20/9 (13.00 uur) tot 21/9 (07.00 uur)

Kimswerd: aanhouding drugs
Een 45-jarige inwoner van Kimswerd is donderdag om 10.00 uur in zijn woning aan de Luyts Achlum aangehouden, omdat hij in het bezit was van een hoeveelheid drugs. Bij een controle in de woning trof de politie 7 hennepplanten, 3 kilogram hennep, 5 xtc-pillen en apparatuur voor de verwerking van hennep aan. De verdachte werd op het politiebureau ingesloten.

Koudum: geen rijbewijs, auto kwijt
Van een 30-jarige inwoner van Workum is donderdag om 13.00 uur op de Sudergoawei de auto in beslag genomen. De man bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en daarvoor al diverse malen te zijn aangehouden.

Leeuwarden: hennepplantage
In een woning aan de 2e Vegelindwarsstraat is donderdag om 14.20 uur een complete hennepkwekerij opgerold. De politie betrad de woning na melding dat er rond het pand een sterke henneplucht hing. In het pand trof men in twee kamers een in werking zijnde hennepkwekerij aan van in totaal 370 planten. Alle planten en apparatuur werden vernietigd. De eigenaar van de woning, die niet in het pand aangetroffen, moet nog door de politie gehoord worden.

Drachten: inbraak auto
Onbekenden hebben tussen woensdag 10.00 uur en donderdag 18.00 uur ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan het Looierspad. Met vermoedelijk een valse sleutel werd de auto geopend, waarna een radio/cd-speler werd weggenomen. Een 19-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Heerenveen: woninginbraak
Tussen dinsdag 16.00 uur en donderdag 14.15 uur werd ingebroken in een woning aan de Beugel. De gehele woning werd doorzocht, waarbij diverse vernielingen werden aangericht. De 20-jarige bewoner mist onder meer een moutainbike en een leren jas.

Menaldum: aanhoudingen
Een 24-jarige inwoner van Maarssen en een 26-jarige inwoner van Spijkenisse zijn donderdag om 20.00 uur aangehouden. De mannen worden er van verdacht bij een tankstation aan de Ryksstrjitwei een gestolen creditcard te hebben aangeboden. De verdachten konden worden aangehouden na een melding vanuit het tankstation dat de twee mannen daar wilden betalen met een creditcard, maar dat ze door de 30- en 40 jarige medewerksters waren herkend als degenen die twee dagen eerder daar betaald hadden met wat later een valse creditcard bleek te zijn. De medewerksters wisten het kenteken van de auto van de verdachten te noteren en korte tijd later werd de auto door medewerkers van de koninklijke marechaussee gesignaleerd. Na een korte achtervolging kon men de auto op het Valeriusplein staande houden. De verdachten werden op het politiebureau ingesloten.

Leeuwarden: onder invloed
Een 28-jarige inwoner van Veenwouden is vrijdag om 00.50 uur op het Ruiterskwartier aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies de man 600 ug/l. Hij bleek bovendien te hebben gereden met een eerdere ontzegging. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: onder invloed
Een 40-jarige inwoner van Heerenveen is vrijdag om 01.40 uur op de Schans aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies de man 385 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 3 uren kreeg.

Wolvega: vernieling ruiten
Van een woning aan de Breuningslaan zijn vrijdag om 00.30 uur twee ruiten vernield. De 19-jarige bewoner lag in de woonkamer te slapen, toen hij rond genoemd tijdstip gewekt werd door twee harde knallen. Van zijn woning bleken een ruit van de voordeur en een raam van de woonkamer met een steen te zijn vernield. Een van de stenen had tevens een salontafel beschadigd. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Makkum: vechtpartij
Een 16-jarige scholier uit Sassenberg heeft donderdag omstreeks 23.00 uur bij een vechtpartij een pols gebroken. De jongen hoorde bij een groepje Duitse scholieren dat op genoemd tijdstip ruzie kreeg met een aantal personen in een horecagelegenheid aan de Waagsteeg. De jongen werd per taxi naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht. Hij moet nog aangifte doen.

Drachten: onder invloed
Een 27-jarige inwoner van Emmen is vrijdag om 01.30 uur op de Raai aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies de man 400 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 3 uren kreeg.

Leeuwarden: belediging
Een 29-jarige inwoner van Leeuwarden is vrijdag om 03.00 uur op de Nieuwestad aangehouden omdat hij politiebeambten had beledigd. De man was door de agenten eerder uit een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier verwijderd, omdat hij zich daar vervelend ten opzichte van de medewerkers gedroeg. Korte tijd later werd de man in een andere horecagelegenheid aan de Nieuwestad gesignaleerd, waarbij de man de agenten beledigde. Hij werd daarop aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Oranjewoud: inbraak clubgebouw
Tussen zaterdag 00.00 uur en donderdag 17.00 uur werd ingebroken in een clubgebouw aan de Van Bienemalaan. Nadat men een raam had geforceerd, werden in het gebouw een aantal kasten opengebroken, waaruit snoep en frisdrank werd weggenomen. Een 42-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Nijega: onder invloed
Een 51-jarige inwoner van Leek is vrijdag om 04.30 uur op de N31 aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies de man 790 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 9 uren kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Nijeholtpade: aanrijding onder invloed
Een 34-jarige inwoner van Maastricht is vrijdag om 04.00 uur aangehouden, omdat hij onder invloed op de N351 een eenzijdig ongeval had veroorzaakt. De mans was op genoemde weg de macht over het stuur verloren en vervolgens tegen een boom gebotst. Hij liep daarbij verwondingen aan zijn handen en gezicht op, waarvoor hij ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld. Omdat de verdachte te kennen gaf de voorkeur te geven aan een blaasproef boven een bloedproef, werd hij eerste naar het politiebureau overgebracht. Daar blies hij 805 ug/l en werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt en werd zijn rijbewijs ingevorderd. Vervolgens werd hij ter controle per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Bureau Communicatie: 058 8808272