Korps: Groningen, plaats: Groningen 21-09-2001
Gijzelingszaak en mishandeling opgelost Vrijdag 21 september 2001

Man zes uur vastgehouden

De politie heeft met de aanhouding van twee mannen in de leeftijd van 21 en 25 jaar uit Groningen en Winsum en twee vrouwen in leeftijd van 19 en 20 jaar uit Groningen de gijzeling van een 23-jarige man uit Leeuwarden en de mishandeling van een 27-jarige man uit Sint Annaparochie opgelost. De beide slachtoffers werden in de woning van één van de vrouwen door de beide mannelijke verdachten overvallen. Daarbij werd de 27-jarige man uit St. Annaparochie mishandeld. Hij zag echter kans te vluchten. Het andere slachtoffer werd met een vuurwapen bedreigd, meegenomen en opgesloten in een woning in de wijk Beijum. Na enkele uren wist hij te vluchten en de politie te waarschuwen. De beide mannelijke verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Ze zitten nog vast. De beide vrouwen zijn na verhoor heengezonden.

Uit het politieonderzoek is gebleken dat een geldkwestie de aanleiding is geweest van de mishandeling en de gijzeling. Het 23-jarige slachtoffer en zijn 21-jarige vriendin werden door de beide mannelijk verdachten gezien als de daders van diefstal van enkele tienduizenden guldens van een 55-jarige man uit Groningen bij we ze tijdelijk onderdag hadden gehad. De eigenaar van het geld lichtte de 21-jarige verdachte in over de diefstal. Die maakte misbruik van de informatie en zag hierin een kans om aan een aanzienlijk geldbedrag te komen door het geld op te eisen in naam van de eigenaar. Hij wist de beide vrouwelijke verdachten te bewegen de slachtoffers in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 augustus naar het werkadres van één van hun beiden, een prostitutiepand aan de Vishoek in Groningen, te lokken. Daar werden de beide mannen overvallen. De man uit Sint Annaparochie zag kans weg te komen nadat hij was mishandeld door één van de verdachten. Het 23-jarige slachtoffer werd in de auto van de verdachten meegenomen en opgesloten in een inloopkast van een woning in de wijk Beijum in Groningen. De man werd vastgebonden aan een bed. Hij zag na ongeveer zes uur in de woning te hebben vastgezeten kans zichzelf los te maken en de woning uit te vluchten. Hij waarschuwde de politie en deed aangifte van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Zijn vriend deed later aangifte van mishandeling.

Naar aanleiding van de aangifte werd een politieonderzoek ingesteld. Op basis van dat onderzoek werden op maandag 13 augustus de beide vrouwelijke verdachten aangehouden. De mannen werden tijdens het vervolgonderzoek op 5 en 13 september 2001 aangehouden. De beide vrouwen hebben bekend dat zij de slachtoffers naar de woning in de Vishoek hebben gelokt. De beide mannelijke verdachten hebben tegenover de politie verklaard dat zij de slachtoffers met een vuurwapen hebben bedreigd en de 23-jarige man te hebben gegijzeld. De 25-jarige verdachte heeft tevens bekend de man uit Sint Annaparochie te hebben mishandeld.

De verdachten zijn alle vier ingesloten. Beide vrouwen zijn na het afleggen van verklaringen heengezonden. De mannelijke verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Ze zitten nog vast. Het politieonderzoek wordt binnenkort afgerond. De politie doet tevens onderzoek naar de mogelijke diefstal van geld door het 23-jarige slachtoffer en zijn vriendin. Het vuurwapen dat door de verdachten is gebruikt is bij het onderzoek niet terug gevonden.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844. (30 ct/min).