European Commission

IP/01/1240

Brussel, 4 september 2001

Biowetenschappen en biotechnologie: start van een maatschappelijke discussie

De Commissie heeft vandaag als voorbereiding op een beleidsinitiatief dat voor later dit jaar op de agenda staat, het startsein gegeven voor een brede maatschappelijke discussie over biowetenschappen en biotechnologie. De Commissie heeft een discussiedocument gepubliceerd "Naar een strategische visie op biowetenschappen en biotechnologie" waarin een overzicht wordt gegeven van het brede scala van aspecten van de biotechnologische revolutie. Op 27 en 28 september organiseert de Commissie een conferentie waar de vele betrokken partijen samen een impuls kunnen geven voor een brede en constructieve maatschappelijke discussie over biotechnologie in Europa. Tijdens de Europese Raad in Stockholm in maart 2001 heeft de Commissie benadrukt dat Europa de speerpunttechnologie onder de knie moet krijgen die fundamenteel is voor de overgang naar een op kennis gebaseerde en duurzame economie. De Commissie is zich er ook van bewust dat biowetenschappen en biotechnologie aanleiding geven tot complexe ethische, maatschappelijke en economische vraagstukken en heeft daarom toegezegd dat zij eind 2001 met een uitgebreid beleidsdocument zou komen. Met dit initiatief wil de Commissie bijdragen tot de ontwikkeling van een toekomstgerichte strategische benadering van de biotechnologie in Europa. De Commissie zal met inachtneming van het subsidiariteitsbeginsel en het Witboek over governance een actieplan voor nieuwe EU-initiatieven op het gebied van de biotechnologie indienen en voorstellen doen voor aanbevelingen aan de lidstaten, de lokale overheid, de industrie en andere betrokkenen.

Naar aanleiding van het initiatief van de Commissie heeft voorzitter Prodi gesteld:

"Het is van strategisch belang, vooral op de lange termijn, dat Europa de nieuwe speerpunttechnologie, met name op het gebied van de biowetenschappen en de biotechnologie, onder de knie krijgt en ten bate van de maatschappij toepast.

We moeten de juiste prioriteiten stellen en toekomstplannen maken om ervoor te zorgen dat Europa de komende decennia een toonaangevende rol speelt bij de wetenschappelijke en technologische ontwikkeling. Het gaat hier om veelomvattende en complexe vraagstukken die veel verder gaan dan genetisch gemodificeerde voeding en stamcellen waar momenteel zoveel ophef over is, hoe belangrijk deze ook zijn. De Unie heeft een coherent toekomstgericht beleid voor de biowetenschappen en de biotechnologie nodig. De Commissie zal eind 2001 haar bijdrage voor een dergelijke strategische visie leveren. De maatschappelijke discussie waarvoor nu de aanzet wordt gegeven, is een onderdeel van onze aanpak die aan het eind van het jaar tot het beleidsdocument van de Commissie zal leiden. Daardoor moeten wij allemaal worden geholpen bij de ontwikkeling van een coherente aanpak die spoort met onze fundamentele doelstellingen en noden. We zijn vooral geïnteresseerd in het standpunt van de uiteindelijke besluitvormers: de burger, de consument en de patiënt.

In de geest van onze nieuwe aanpak van governance wil ik de dialoog stimuleren en daar alle partijen op dit cruciale beleidsterrein bij betrekken. Bij deze discussie moeten we er allemaal naar streven misleidende simplificaties en generalisaties te vermijden."

Een strategisch belang maar ook nieuwe uitdagingen en dilemma's

De revolutie in de biowetenschappen en de biotechnologie creëert, zowel in ontwikkelde als in ontwikkelingslanden, nieuwe kansen voor de bescherming van het milieu, de gezondheidszorg, de landbouw en de voedselproductie, de productie van energie en industriële toepassingen. Voorbeelden van toepassingen en mogelijkheden daarvoor zijn: een goedkopere en veiligere massaproductie van geneesmiddelen (b.v. voor de behandeling van suikerziekte en groeistoornissen), een beter afstemming van geneesmiddelen en therapieën op de individuele behoefte door het gebruik van genetische informatie, modificatie van planten en voedingsgewassen om bestand te zijn tegen droogte of voor een efficiënter gewasbeheer en voedselproductie, biologische sanering van vervuilde plaatsen, schonere energie en schonere industriële processen.

Het strategische belang van biowetenschappen en biotechnologie wordt verklaard door de combinatie van snelle wetenschappelijke en technologische vorderingen en de mogelijkheid om te voorzien in een breed scala van menselijke behoeften aan gezondheid, kwaliteit van het bestaan, voeding en milieu. De Europeanen zullen waarschijnlijk vragen om producten en diensten die uit deze ontwikkeling voortvloeien. Daarom moet Europa ook volledig in staat zijn alle gevolgen qua veiligheid en ethische en maatschappelijke aspecten in de hand te houden en moet Europa over de capaciteiten beschikken om de nieuwe technologie te leveren en te produceren, maar ook te gebruiken.

De biowetenschappen en de biotechnologie creëren echter ook nieuwe uitdagingen en moeilijke dilemma's waarvoor elk individu en elke maatschappij worden geplaatst.

* Het technologisch potentieel van de biowetenschappen en de biotechnologie is enorm groot. Het is echter belangrijk meer te weten over dit potentieel om een veilige ontwikkeling en toepassing mogelijk te maken en meer inzicht te krijgen in de manier waarop het technologisch potentieel in een concrete sociaal-economische context in de praktijk kan worden gebracht. Wie zal ervan profiteren, zijn er ook verliezers en welke rol is er voor de maatschappij weggelegd bij het sturen van de ontwikkelingen?

* Welk onderzoek is er nodig om een optimale ondersteuning te geven aan de technologische ontwikkeling en het overheidsbeleid?
* Wat zijn de ethische en maatschappelijke gevolgen van het onderzoek en de technologische toepassingen en hoe gaan we daarmee om?

* Europa loopt qua innovatie en concurrentievermogen en de ontwikkeling van een krachtige biotechnologie-industrie met hoger gekwalificeerde banen en het creëren van welvaart nog steeds achter op de VS. Wat moet er gebeuren om Europa's capaciteiten voor onderzoek en innovatie veilig te stellen en verder te ontwikkelen? Sommige regio's in Europa stimuleren nieuwe biotechnologie-bedrijven en starters. Wat kan er van hun succesverhaal worden geleerd?

* De revolutie in de biowetenschappen en de biotechnologie is een mondiale realiteit. Veel landen in de wereld, zowel rijk als arm, zullen deze nieuwe technologie gebruiken. Wat is de rol van Europa als een invloedrijke en verantwoordelijke participant van de wereldeconomie, met name ten opzichte van de ontwikkelingslanden?
* Hoe en in hoeverre kunnen de mogelijkheden van de biotechnologie worden ingezet voor de specifieke behoeften van de ontwikkelingslanden: (a) de behandeling van (aan armoede gekoppelde) tropische ziekten, (b) de druk op plattelandsgemeenschappen en de stijgende vraag naar voedsel, (c) milieuproblemen en (d) andere ontwikkelingsbehoeften?
* Europa heeft baat bij een brede maatschappelijke discussie over onderwerpen die verband houden met biowetenschappen en biotechnologie. Zijn de betrokkenen echter wel bereid naar elkaar te luisteren en groeien de standpunten naar elkaar toe? Hoe kan er in onze pluralistische maatschappij het best voor worden gezorgd dat er sprake is van een dialoog?

Doelstellingen van het beleidsdocument van de Commissie eind dit jaar

Met de voorstellen voor aanvullende GGO-regelgeving die de Commissie in juli heeft ingediend, zal de EU waarschijnlijk de meest veeleisende vergunningsregeling en de meest uitgebreide voorlichting van de consument ter wereld in het leven roepen. De oprichting van een Europese Voedselautoriteit zal ervoor zorgen dat enkele van de beste wetenschappers de Gemeenschap advies blijven geven. De onafhankelijke adviesgroep van de Commissie voor ethische aspecten van wetenschap en nieuwe technologie levert een waardevolle bijdrage tot een duidelijker inzicht in en een aanpak voor de ethische gevolgen.

De Commissie is van mening dat, gezien de betekenis en de uitdagingen van de biowetenschappen en de biotechnologie, ook een algehele evaluatie van het beleid nodig is om de samenhang daarvan te waarborgen, zodat de Europeanen met inachtneming van onze ethische en maatschappelijke waarden de vruchten daarvan kunnen plukken en de dilemma's onder ogen kunnen zien. Het is belangrijk dat zowel bij het voorbereidende werk als in het uiteindelijke beleidsdocument van de Commissie het subsidiariteitsbeginsel in acht wordt genomen en duidelijk wordt aangegeven wie waarvoor verantwoordelijk is of moet zijn. Overeenkomstig het Witboek over governance wil de Commissie de nadruk leggen op het brede scala van mogelijke "flankerende" maatregelen naast de traditionele wetgeving.

De maatschappelijke discussie

Bij de voorbereiding van haar beleidsdocument voor eind 2001 geeft de Commissie nu de aanzet voor een brede maatschappelijke discussie. Dit is geen eenmalig gebeuren, want de dialoog met en de raadpleging van de bevolking zal overeenkomstig het Witboek over governance onlosmakelijk verbonden blijven met onze aanpak van de biowetenschappen en de biotechnologie.

De Commissie publiceert vandaag een discussiedocument met een uitgebreid overzicht van de vele belangrijke vraagstukken die een rol spelen. Het bevat bepaalde ideeën die momenteel bij de Commissie leven en suggesties voor specifieke vraagstukken waarover de Commissie graag opmerkingen ontvangt. De adviesronde blijft echter niet beperkt tot deze vraagstukken en alle bijdragen zijn dan ook welkom.

Het discussiedocument zal beschikbaar zijn op een nieuwe website op de EUROPA-server (http://europa.eu.int/comm/biotechnology), die half september wordt gelanceerd. Om de discussie te stimuleren kunnen per e-mail ontvangen opmerkingen op verzoek op deze website worden geplaatst.

Opmerkingen en bijdragen kunnen uiterlijk tot 23 november 2001 worden ingediend:

* via de post bij "Biotechnology, BREY 7/329, Europese Commissie, Wetstraat 200, B-1049 Brussel, België" of per fax op nr. +32 2 295 76 37,

* via e-mail bij ec-biotechnology@cec.eu.int
Ook organiseert de Commissie op 27 en 28 september 2001 een conferentie om het advies in te winnen van een breed scala van door haar uitgenodigde betrokkenen.