FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten:ruim 20% laptopgebruikers heeft last van RSI

FNV Bondgenoten: ruim een vijfde laptopgebruikers dagelijks last van RSI-klachten

Ruim 22% van de mensen die regelmatig een laptop gebruiken, heeft dagelijks last van aan RSI (Repetitive Strain Injury) gerelateerde klachten. Dat blijkt uit een oriënterend onderzoek naar RSI en laptopgebruik dat FNV Bondgenoten heeft uitgevoerd. Het onderzoek bestond uit een enquête die op www.ict.fnv.nl kon worden ingevuld. Dat werd door 331 bezoekers van de website gedaan. Het onderzoek geeft volgens FNV Bondgenotenbestuurder Ans van Uffelen .een goede indicatie van de mogelijke gevaren van laptopgebruik..

Aanleiding voor het onderzoek waren signalen die bij FNV Bondgenoten binnenkwamen. Steeds meer werknemers werken met een laptop. Omdat een standaardlaptop niet voldoet aan het Beeldschermbesluit, mag je er maar 2 uur per dag op werken. Uit het onderzoek blijkt dat 85% meer uren achter de laptop zit. Ruim de helft van de geënquêteerden werkt zelfs meer dan 6 uur per dag met een laptop en 38% hiervan doet dit ook nog eens dagen achter elkaar. Een flink deel van de geënquêteerden (43%) werkt bovendien zonder aanpassingen als een los beeldscherm, toetsenbord e.d. De bond vreest een toename van RSI door het stijgende laptopgebruik. .Bij softwarebedrijven is dit inmiddels echt een item. Men kijkt er niet van op als vijf procent van het personeel langdurig ziek is als een direct gevolg van RSI. Met name het laptopgebruik levert problemen op, omdat men er op verschillende plaatsen mee werkt en niet alle werkplekken aangepast (kunnen) zijn. Denk maar eens aan het werken in de trein of bij een klant. In combinatie met werkdruk is de kans op RSI dan levensgroot'.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste gebruikers ook onvoldoende voorlichting krijgen over de risico.s van beeldschermwerk. Als men voorlichting krijgt, besteedt die nauwelijks aandacht aan het werken met laptops. Slechts eenderde van de respondenten heeft specifiek informatie gekregen over werken met laptops.

Ondanks het hoge aantal klachten en het feit dat niet iedereen over de goede voorzieningen beschikt, zijn mensen in het algemeen wel tevreden met hun laptop. Ans van Uffelen: .Wij willen het gebruik van laptops dan ook niet beperken of afraden. Maar we willen wel bevorderen dat ze op de juiste wijze gebruikt worden, zodat het risico op klachten zo laag mogelijk is. Een belangrijke taak is hierbij weggelegd voor de werkgever. Die moet zorgdragen voor goede voorlichting en het aanschaffen van de juiste aanpassingen. Het onderzoek bevestigt ons vermoeden dat er nog onvoldoende aandacht is voor de problematiek. Daar gaan we nu wat aan veranderen..