Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

Presentatie landbouwkundig onderzoek in Nieuwspoort

Ministerie van Buitenlandse Zaken
27 september 2001

Mededeling aan de redacties:

Op 2 oktober om 12.00 uur vindt in het Haagse Nieuwspoort een persbriefing plaats over de resultaten van toegepast landbouwkundig onderzoek door het zogenoemde Rice-Wheat Consortium for the Indo-Gangetic plains. Dit consortium richt zich op het dominante rijst-tarwe landbouwsysteem in de Indus-Ganges vallei. Van deze graanschuur zijn 1,3 miljard Indiers, Pakistani, Nepalezen en Bangladeshi voor ongeveer 50 procent van hun graanconsumptie afhankelijk.
Door betere teeltmethoden en minder intensief ploegen worden aanzienlijke besparingen in het gebruik van brandstof (75 procent reductie), herbicide (50 procent) en water (30 procent) bereikt in combinatie met hogere opbrengsten (+15 procent). Dit is niet alleen aantrekkelijk voor de kleine boeren die zich geen hoge productiekosten kunnen permitteren maar heeft gezien de omvang van dit landbouwsysteem (12 mln hectare) ook significante milieuvoordelen: vermindering van CO2-uitstoot en effectiever watergebruik. Adoptie van de nieuwe methoden gaat snel: van 3,000 ha in 1999 naar 300.000 ha in 2001. Het consortium maakt deel uit van de Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR). CGIAR wil door onderzoek een bijdrage leveren aan armoedebestrijding, voedselzekerheid en duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen. De in totaal zestien instellingen die bij CGIAR zijn aangesloten, beschikken over een jaarbudget van 355 mln euro. Ontwikkelingssamenwerking draagt jaarlijks 14 mln euro bij en behoort al jaren tot de tien belangrijkste donoren.

Noot: Voor meer informatie over de persbriefing van het Rice-Wheat Consortium, bestaande uit het International Maize and Wheat Improvement Centre (CIMMYT) en het International Rice Research Centre (IRRI), kunt u contact opnemen met Amy Ekola Dye, e-mail: aekola@burnesscommunications.com, tel.: + 1 301-652-1558. Voor meer achtergrond over de betrokkenheid van Ontwikkelingssamenwerking bij landbouwkundig onderzoek kunt u contact opnemen met Klaas Tamminga, tel. 070-3486254.

27 sep 01 10:00