Euronext Brussels

Persberichten - 27/09/2001

Agfa-management licht het groei- en efficiëntieplan Horizon toe

Mortsel, 27 september 2001 Het Directiecomité van de Agfa-Gevaert Groep zal, na de interne bekendmaking, vandaag het in juni aangekondigde groei- en efficiëntieplan Horizon toelichten tijdens een persconferentie.

De traditionele beeldvormingsmarkt kent momenteel een toenemende concurrentie en prijserosie, een trend naar consolidatie van de huidige technologieën en daarenboven een versnelde overgang van analoge naar digitale technologie. Agfa wil een strategie volgen van rendabele groei, gedreven door de nieuwe digitale oplossingen en van het versterken van zijn posities in de traditionele markten.

Het Horizon-plan heeft als doel eigen middelen vrij te maken voor deze groeistrategie, dit door een vermindering van de overheads en productiekosten en door het omzetten van vaste kosten in variabele kosten. Momenteel zijn meer dan 100 verbeteringsprojecten gedefinieerd in de onderneming wereldwijd. Dit alles moet ertoe leiden dat Agfa zich omvormt tot een eenvoudiger, transparanter en flexibeler organisatie.

In cijfers uitgedrukt streeft Agfa naar een permanente daling van de operationele kosten met ongeveer 550 miljoen Euro en een reductie van het werkkapitaal met 500 miljoen tegen 2003. Voor de realisatie van het Horizon plan is een eenmalige herstructureringskost van ongeveer 550 miljoen Euro geraamd, wat mogelijk overeenkomt met een reductie van 4000 jobs. Deze herstructuringskost wordt gespreid over de jaren 2001 en 2002 en zal voor zover de internationale boekhoudingsregels (IAS) het toelaten zo vlug mogelijk geboekt worden. Het Horizon plan zal reeds een substantieel positief effect opleveren in 2003 en zal zijn volledige impact hebben vanaf 2004.

Wij zijn er ons ten volle van bewust dat het Horizon-plan een grote uitdaging is voor Agfa en haar personeel maar we zijn ook van overtuigd dat deze maatregelen noodzakelijk zijn om Agfas groei en winstgevendheid veilig te stellen. Het informatie- en consultatieproces over dit plan is met onze sociale partners opgestart.

Voor meer informatie over het Horizon-plan verwijzen we naar de persconferentie vandaag, 27 september 2001 om 14.00 uur in het Bouwcentrum, Jan Van Rijswijcklaan in Antwerpen (zie bijgevoegde uitnodiging).

Over Agfa

De Agfa-Gevaert Groep is een van 's werelds toonaangevende bedrijven in beeldvorming. Agfa ontwikkelt, produceert en verkoopt analoge en digitale systemen, in hoofdzaak bestemd voor de grafische industrie, medische beeldvorming, non-destructive testing, micrografie en cinefilm, en consumentengerichte desktop publishing en fotografie.

Agfa heeft zijn hoofdkwartier in Mortsel / België, heeft ongeveer 22.000 mensen in dienst in 40 landen en heeft 120 agenten doorheen de wereld. Samen hebben zij in 2000 een omzet van 5,260 miljard euro tot stand gebracht.

Meer informatie over Agfa en zijn producten vindt u op: www.agfa.com

Bron: AGFA
Provider: Euronext Brussels