Ingezonden persbericht

Nederlands Wijnmuseum Arnhem

Persbericht
Speciale expositie Nederland Wijnland

In de Nationale Wijnweek 2001 opent het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een speciale tentoonstelling met als thema: Nederland Wijnland. Deze expositie zal tot eind februari 2002 te bezichtigen zijn.

Regelmatig wordt nog gezegd dat het voor wijnbouw in Nederland te koud zou zijn, uitgezonderd dat speciale plekje in Limburg. Het tegendeel is inmiddels door vele wijngaardeniers bewezen.

Door de toepassing van nieuwe, vroegrijpende rassen is het zeer goed mogelijk om in ons kikkerlandje wijn te produceren. De expositie omhelst vele geëtiketteerde flessen, foto's en brochures zodat er een volledig mogelijk overzicht wordt getoond van de Nederlandse wijngaarden.

De "wijngeest" die proefbaar moet blijven.
Voor allen die geïnteresseerd zijn in de wereld van wijn ligt in Arnhem een uniek museum, ondergebracht in oude wijnkelders, waarin de geur en sfeer van wijn de bezoeker tegemoet komt. In dit museum komen de wijncultuur en de wijnhistorie van vele eeuwen opnieuw tot leven en krijgt men een volledig beeld van de rijke wijntraditie. Een rondgang brengt u in innig contact met de wijn en alles wat daarmee samenhangt: de wijnstok, de wijngaard, de menselijke zorg om gezonde wijndruiven te kweken, de wijnoogst, het kneuzen en het persen, de gisting, die in een spontaan natuurlijk proces het druivensap in wijn omzet. Het is al even boeiend om te zien, hoe de wijn wordt verzorgd en begeleid, voordat hij gedronken kan worden. Daarvoor hoeft u niet eens een bijzondere wijnliefhebber te zijn.

Heeft u nog vragen over bovenstaande informatie of wilt u foto's om uw artikel te verlevendigen, neem dan contact op met mevrouw M.G. Donders v.d. Aardweg, telefoon: 026 - 44 24 042 of E-mail: info@wijnmuseum.nl!

Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 14.00 17.00 uur zaterdag 11.00 17.00 Normale Entree volwassenen f 5,00 p.p. kinderen tot 12 jaar(onder begeleiding) f 3,00 p.p.

Op zaterdag 6 oktober, tijdens de Nationale Wijnweek, bedraagt de entree voor het Nederlands Wijnmuseum Arnhem slechts ¤ 1,00

Achtergrondinformatie

Wijnbouw vroeger
Al vanaf de Romeinen is er wijnbouw geweest in Nederland. In het Limburgse heuvelland en langs de grote rivieren werden wijngaarden aangeplant. Later zijn het vooral de kloosterlingen geweest die het vak van wijn maken in stand hielden. Door klimaatveranderingen liep de wijnbouw vanaf 1500 terug. Er brak een koude periode aan, de kleine ijstijd genoemd, die duurde tot 1700. Later kwamen andere teelten meer in gebruik en er ontstonden bierbrouwerijtjes waardoor de wijnbouw langzaam uitstierf. Napoleon maakte er tot slot helemaal een einde aan door de wijnbouw buiten Frankrijk te verbieden.

Wijnbouw nu
Vanaf ongeveer 1970 kwam de wijnstok weer terug in Nederland. Allereerst in Zuid-Limburg maar vanaf de jaren '80 ook in de rest van Nederland. Momenteel is er zo'n 30 40 hectaren ingeplant, verdeeld over een twintigtal grote wijngaarden van een hectare of meer en ongeveer 100 hobby wijngaarden. De wijnstok heeft zich inmiddels verspreid over heel Nederland, van Limburg tot Zeeland, van de Achterhoek tot in Noord-Holland.

Het klimaat
Regelmatig wordt nog gezegd dat het voor wijnbouw in Nederland te koud zou zijn, uitgezonderd dat speciale plekje in Limburg. Het tegendeel is inmiddels door vele wijngaardeniers bewezen. Door de toepassing van nieuwe, vroegrijpende rassen is het zeer goed mogelijk om in ons kikkerlandje wijn te produceren. Bovendien wordt er steeds meer rode wijn gemaakt; iets wat tot voor enkele jaren terug onmogelijk leek. Het klimaat in Nederland lijkt de laatste jaren te veranderen, ten gunste van de wijnbouw.

Rassen, wijnen
De eerste aangeplante rassen in Nederland waren voornamelijk Müller Thurgau, Pinot Noir, Pinot Blanc en Riesling. De afgelopen jaren zijn er enkele veelbelovende nieuwe rassen bijgekomen zoals de witte soorten Phoenix en Bianca en de rode druiven Rondo en Regent. Deze soorten zijn bovendien schimmeltolerant, d.w.z. dat ze niet bespoten hoeven te worden tegen meeldauw, de belangrijkste schimmelziekte in de wijnbouw. Deze rassen lijken dan ook uitermate geschikt voor de toekomst waarin het gebruik van spuitmiddelen steeds meer aan banden worden gelegd. Bovendien valt de rijping vroeg, vanaf half september tot begin oktober zodat er nagenoeg elk jaar een goede wijn van te maken is. De witte wijnen in Nederland vertonen overeenkomsten met de droge Duitse wijnen en met die van de Elzas. De rode wijnen zijn krachtig en donker van kleur en doen Frans aan.