Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 september 2001

VRAGEN VAN DE LEDEN ARIB EN VAN DEER HOEK (BEIDEN PvdA) AAN DE MINISTER EN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

1. Kent u het onderzoek van de Stichting Toegepaste Gerontologie (STG) waarin wordt geconstateerd dat sociale pensions en internaten voor daklozen oudere bewoners nauwelijks kunnen verzorgen? (1)

2. Bent u het eens met deze conclusie uit het onderzoek?

3. Deelt u de analyse dat het gebrek aan goede zorg veroorzaakt wordt door gebrek aan (gespecialiseerd) personeel en hulpmiddelen, ongeschiktheid van de huisvesting voor deze ouderen, het niet kunnen indiceren van thuiszorg voor deze groep en het feit dat deze ouderen niet in de reguliere ouderenzorg opgevangen worden?

4. Bent u het met de onderzoeker eens dat het extra geld voor de aanpassingen voor dakloze ouderen uit de AWBZ moet komen? Zo ja, hoeveel geld is ermee gemoeid om deze zorg op een goed kwaliteitsniveau te brengen? Zo nee, waarom deelt u deze mening niet?

5. Kunt u uitleggen waarom slechts driekwart van de internaten en pensions bezig zijn met het zoeken van oplossingen?

6. Welke oplossingen zijn dit en op welke termijn zullen deze tot de gewenste resultaten leiden?

7. Welke maatregelen gaat u treffen om oplossingen voor alle internaten en pensions te realiseren?

8. Ziet u mogelijkheden om via ontschotting van financieringsstromen meer samenhang in deze vorm van zorg- en hulpverlening aan te brengen?

(1) Trouw, 26 september 2001