Nederlandse Vereniging van journalisten

Onderzoek RSI en werkdruk

Er komt een onderzoek naar werkdruk, RSI en vroegtijdige reïntegratie van zieke werknemers. De resultaten daarvan moeten de basis vormen voor afspraken over maatregelen ter verbetering van arbeidsomstandigheden in de branche. Het onderzoek is onderdeel van het plan van aanpak ten behoeve van de totstandkoming van het Arboconvenant Uitgeverijbedrijf. De afspraken voor het plan van aanpak zullen naar verwachting in oktober worden ondertekend door sociale partners en overheid.
Werkgevers, werknemers en overheid willen serieus werk maken van een meerjarig arboconvenant, waarin concrete maatregelen worden opgenomen ter bestrijding van werkdruk en RSI, alsmede ter bevordering van (versnelde) reïntegratie van zieke werknemers. Aan het onderzoek zullen zestig uitgeverijbedrijven meedoen.
Binnen de CAO's van diverse mediasectoren zijn al eerder afspraken gemaakt met betrekking tot de aanpak van RSI. Bijna een jaar geleden ondertekenden het ministerie van Sociale Zaken en de sociale partners waaronder NVJ en het Nederlands Uitgeversverbond al een intentieverklaring Arbeidsomstandigheden voor het boeken- en tijdschriftenuitgeverijbedrijf. De eerste stap op weg naar een arboconvenant. Nieuw is dat ook de dagbladen onder het convenant zullen vallen.