Ingezonden persbericht


Nieuw kantoor IBM Nederland

Amsterdam, 27 september 2001. Vandaag is het officiële startsein gegeven voor het nieuwe kantoorgebouw van IBM Nederland in het Amsterdamse kantorenpark Riekerpolder. Het gebouw wordt ingericht volgens het e-place-concept. Dit staat voor flexibel werken ondersteund door geavanceerde communicatiemiddelen en een moderne stijl van leidinggeven. Het Amerikaanse architectenbureau William McDonough and Partners heeft in samenwerking met B&D Architecten uit Oosterbeek het gebouw ontworpen. Vanaf medio 2003 wordt de nieuwbouw gefaseerd opgeleverd.

Niet alleen de nieuwbouw in de Riekerpolder krijgt een inrichting volgens het e-place-concept, ook de andere IBM-gebouwen hebben dit transformatieproces ondergaan. Uit studies blijkt dat het gebruik van het flexibele werkplekken leidt tot verbeterde contacten tusen medewerkers en meer openheid. Daarnaast beoogt IBM met haar e-place-concept een betere combinatie van werk en privéleven voor haar medewerkers te creëeren. Door het gebruik van flexibele werkplekken ontstaat er een hogere bezettingsgraad van de kantoren. Het nieuwe gebouw, met een vloeroppervlakte van 28.000 vierkante meter, zal daardoor uiteindelijk bijdragen aan de vermindering van de totale vloeroppervlakte van IBM-gebouwen in Nederland. Op termijn zal het bedrijf dan ook enkele bestaande gebouwen afstoten.

Het nieuwe complex zal bestaan uit enkele aaneengeschakelde panden, waaronder een toren van vijftig meter, rond een open binnenplaats. Vanuit het idee dat Amsterdam is gegroeid rond een historisch centrum, beoogt de architect met het ontwerp aansluiting te vinden op de stedelijke omgeving. Onder het gebouw en de binnenplaats komt een parkeergarage die plaats biedt aan 224 auto's. De Goudse projectontwikkelaar Multi Vastgoed is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van het project

Uit het ontwerp blijkt verder dat licht en frisse lucht ruime toegang krijgen. Er komen overdekte tuinen, voorzien van waterpartijen, geplaveide terrassen en ruimte voor het bedrijfsrestaurant. Contact met de buitenlucht zal overal mogelijk zijn, waar iemand zich ook bevindt. Vanuit de hogere verdiepingen kunnen medewerkers gemakkelijk via de aanwezige terrassen, balkons en overdekte tuinen naar buiten.

Over IBM
IBM Nederland NV levert een compleet scala aan computerapparatuur, programmatuur en bijbehorende diensten. IBM verkoopt computersystemen aan zowel organisaties als consumenten, van personal computers en servers tot midrange-systemen tot mainframes. De software varieert van besturingsprogrammatuur tot algemene en branchegerichte oplossingen op maat. Als 's werelds grootste aanbieder op het gebied van IT-dienstverlening heeft IBM Global Services uitgebreide ervaring op het gebied van business- en IT-consultancy, business transformation, e-business, systeembeheer en strategische outsourcing.

Over Multi Vastgoed
Multi Vastgoed, die in het buitenland opereert onder de naam Multi Development Corporation, is gevestigd in Gouda en heeft een groot aantal projecten op het gebied van binnenstedelijke ontwikkeling op haar naam staan, zowel in Nederland als in het buitenland. Multi Vastgoed realiseerde hoofdkantoren voor vele multinationals, zoals Albert Heijn, Nike Europe en KPN en gaat het Olympisch persdorp Stoa Olympica 2004 ontwikkelen.


**