RABOBANK NEDERLAND

Verstandig MKB past zich nu snel aan

Nu alert reageren voorkomt schade en zorgt dat straks direct de draad weer kan worden opgepakt. Dit advies geeft John van Nuenen lid van de hoofddirectie van Rabobank Nederland op het symposium ter gelegenheid van de presentatie van de 25e editie van Rabobank Cijfers en Trends. De neerwaartse bijstellingen van de economie door de nasleep van de ontwikkelingen in Amerika zullen ook het MKB raken. Traditioneel wordt het einde van een periode van hoogconjunctuur gekenmerkt door een daling van de arbeidsproductiviteit, doordat de inzet van arbeid niet tijdig wordt aangepast. Dit knelt des te meer omdat in de afgelopen drie jaar de arbeidsproductiviteit reeds onder druk stond. Door nu adequaat en snel te handelen, zullen de negatieve effecten van de conjuncturele afkoeling voor het MKB beperkt blijven en zal het MKB versterkt naar voren komen, om straks slanker en energiek de opgaande lijn weer op te kunnen pakken.
Het is daarbij duidelijk dat het MKB een zeer elementaire rol speelt in de Nederlandse economie en samenleving. Het MKB kan wellicht minder dan het grootbedrijf profiteren van kansen op de wereldmarkt, maar daarmee is het ook minder gevoelig voor weersomslagen in 'de buitenwereld' en draagt het bij aan een stabiele en welvarende thuismarkt.

2000 was een goed jaar voor het bedrijfsleven
De industrie droeg behoorlijk bij aan de groei van het BNP in 2000. De export kreeg een positieve impuls door onder andere het goede niveau van de wereldhandel en de gunstige koers van de euro. De omzetstijging in de bouw bedroeg in 2000 ruim 8%. Ook het volume van de bouwproductie groeide fors, met 4%. Op termijn zal de groei evenwel getemperd worden door afkoeling van de economie, capaciteitsproblemen en een stijgend kostenniveau Het jaar 2000 was ook een succesvol jaar voor de Nederlandse groothandelssector. Er was een omzetgroei van ruim 9% en een duidelijke verbetering van de rentabiliteit.
Over het algemeen heeft de detailhandel een goed jaar achter de rug. De totale detailhandelsomzet steeg in 2000 tot circa EUR 66 miljard. Hiervan nam de foodsector ongeveer EUR 26 miljard voor zijn rekening.
De omzet in de horeca- en recreatiebranche steeg in 2000 met wel 5,6%, maar de eerste signalen van een afvlakkende economische groei worden al gevoeld. Dit heeft te maken met de conjunctuurgevoeligheid van de branche.
De gunstige economische ontwikkelingen van de laatste jaren hebben ook invloed gehad op de transportsector. Het vervoersvolume nam geleidelijk toe en zal ook in de komende jaren verder groeien. In 2000 lag net als in voorgaande jaren de economische groei in de dienstverlening rond de 4%.

Toekomstvoorzieningen
Het NIPO heeft voor deze Rabobank Cijfers en Trends ondernemers gevraagd naar het gebruik van toekomstvoorzieningen. Ondernemers hebben voor zichzelf gemiddeld 3,5 van deze voorzieningen getroffen. Tweederde van de ondernemers heeft een
arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verder heeft een relatief groot deel een overlijdensrisicoverzekering en heeft meer dan de helft een pensioenregeling, welke relatief vaak bij een verzekeraar is afgesloten.
De ondernemers die geen regelingen hebben getroffen geven geen eenduidig antwoord. Een deel heeft eigen vermogen, bouwt pensioen op via ander werk of vindt het om een andere reden niet nodig om regelingen te treffen. Een ander deel geeft aan net gestart te zijn of dat het er om een andere reden er nog niet van is gekomen. Het aandeel ondernemers dat geen regelingen heeft getroffen omdat zij het te duur vinden bedraagt 14%.
In totaal is 38% van de ondernemers die geen regelingen heeft, van plan deze alsnog te treffen. Nog eens 18% weet het (nog) niet. Het aantal getroffen voorzieningen is bij VPB-ondernemers aanzienlijk groter dan bij IB-ondernemers. IB-ondernemers
(eenmanszaak/maatschap/CV/VOF) hebben gemiddeld 3,1 verschillende regelingen afgesloten, terwijl dat er bij VPB-ondernemers (BV/NV) gemiddeld 4,3 zijn. In totaal geeft 10% van de IB-ondernemers aan geen aanvullende pensioenvoorzieningen te hebben getroffen, onder VPB-ondernemers is dat 5%.
Het aantal voorzieningen dat de ondernemer voor zichzelf heeft getroffen neemt toe met de omvang van het bedrijf. Ondernemers zonder personeel hebben gemiddeld 3,1 regelingen getroffen die voor aanvullend inkomen moeten zorgen in de toekomst. Het aantal getroffen voorzieningen loopt op tot 4,6 onder ondernemers die aan het hoofd staan van een bedrijf in de klasse van 50 tot 100 werkzame personen.

Over Rabobank Cijfers en Trends
De oplage van de 25e editie van Rabobank Cijfers en Trends is 138.600 (hoofdbrochure, CD-rom en deelbrochures). De branche adviseurs van Rabobank Nederland maken - veelal in overleg met de brancheorganisaties- de teksten en beoordelen de cijfers, welke worden betrokken van het CBS.
Het thema dit jaar is pensioen voor de ondernemer. Per sector en branche worden in het boekwerk de resultaten van een zeer uitgebreid NIPO-onderzoek over pensioenen gepresenteerd. Een exemplaar van Cijfers en Trends is te bestellen bij Maaike Dijkhuizen, m.w.dijkhuizen@rn.rabobank.nl.

Over de Rabobank Groep
De Rabobank Groep is een brede financiële dienstverlener. Door de coöperatieve grondslag is de Rabobank Groep er primair voor de klant.
Alle onderdelen van de Groep werken nauw samen om de klanten tegen de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding een breed pakket aan te bieden van financiële diensten en producten zoals betalen, sparen, lenen, verzekeren en beleggen. De Groep bestaat uit ongeveer 400 zelfstandige lokale coöperatieve Rabobanken met gezamenlijk zo'n 700.000 leden en uit bekende dochterondernemingen als Robeco, Interpolis, Schretlen en Co, Effectenbank Stroeve, Rabobank International, De Lage Landen en Gilde Investment. Internationaal is de groep met 142 vestigingen vertegenwoordigd in 38 landen. De Rabobank heeft de hoogste waarderingen voor kredietwaardigheid van de grote ratinginstituten.
De Rabobank Groep heeft op de Nederlandse thuismarkt 9 miljoen zakelijke en particuliere klanten en is marktleider op vrijwel alle gebieden van financiële dienstverlening.

27 sep 01 16:11