PRODUCENTEN KOKKELVISSERIJ

Kokkelvissers Westerschelde slaan alarm

De kokkelvisserij is in de Westerschelde na 3 weken ten einde raad gestopt met vissen: de kokkels zijn dermate slecht gegroeid dat verder vissen zinloos is. De schelpen zijn weliswaar groot maar het schelpdier zelf is ver achtergebleven in ontwikkeling en heeft daardoor een bijzonder laag vleesgewicht. De schelpen bevatten ook meer zand dan gewoonlijk doordat ze zich niet goed schoonspoelen. De vissers hebben ongeveer 12,5 ton kokkelvlees gevangen, ongeveer 6% van hetgeen ze verwacht hadden. Ook vorig jaar viel de kokkelvisserij in de Westerschelde tegen. Toen werd nog 42 ton gevangen.

De kokkelvissers zullen in een brief aan staatssecretaris Faber aangeven waarom zij stoppen met vissen. Voor de vissers is het behalen van rendement noodzakelijk om kostendekkend te kunnen werken.

Medio 2001 hebben de schelpdiervissers een visie opgesteld op duurzaam vissen. Onderdeel daarvan is dat er in clusters gevist wordt. Namens de Producentenorganisatie is één visser gedurende de drie weken actief geweest in de Westerschelde.


---
Nadere informatie voor de media:
Ir.J. Holstein, secretaris producentenorganisatie kokkelvisserij, tel
0113-330147

27 sep 01 16:51