FNV

Logo

Afbeelding

Vrije pensioenmarkt Europa bedreigt collectieve regeling

Het vrijmaken van de Europese pensioenmarkt mag niet leiden tot ondermijning van de noodzakelijke solidariteit binnen collectieve pensioenregelingen.

Dat zegt de FNV in Koersbepaling Europa, een nota waarin de vakcentrale haar visie op Europa uitgebreid op een rijtje zet.

In de nota spreekt de FNV onder meer haar reserves uit over een vrije Europese pensioenmarkt. Die mag er niet toe leiden dat werknemers of werkgevers uit collectieve contracten stappen omdat zij zich in een ander land goedkoper kunnen verzekeren in een minimale regeling.

Verder heeft de FNV stevige kritiek op het Nederlandse kabinetsbeleid over detachering van werknemers uit het buitenland. Door een halfslachtige uitwerking van een Europese richtlijn door het kabinet vallen alleen bouwvakkers onder de Nederlandse CAO. De FNV wil een uitbreiding van de regeling naar alle sectoren. Dit voorkomt oneerlijke concurrentie.

In Koersbepaling Europa bepleit de FNV invoering van de Tobin-tax. Zoals bekend is minister Zalm van Financiën geen voorstander van zon belasting op flitskapitaal. Desondanks hebben de gezamenlijke Europese ministers van financiën besloten tot een onderzoek naar deze bescheiden heffing. De FNV dringt aan op voortvarendheid. Zon onderzoek mag geen zoethoudertje worden, aldus de vakcentrale.

27 september 2001

Bijgevoegd:
Samenvatting_Koersbepaling_Europa.rtf