Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 21/09/2001


---

Minister Zalm geeft gastcollege over Mondialisering en Ontwikkeling

Op donderdagochtend 27 september geeft drs. Gerrit Zalm, minister van Financiën, een gastcollege aan de Vrije Universiteit over het onderwerp Mondialisering en Ontwikkeling.

Het college vindt plaats in het kader van de interfacultaire lezingenreeks over ontwikkelingsvraagstukken die de VU jaarlijks organiseert. Het centrale thema van de reeks is dit jaar Rozen in de woestijn; succesvolle vormen van ontwikkelingssamenwerking.

De minister zal spreken over mondialisering en de uitdagingen waarvoor verschillende betrokkenen - de lage inkomenslanden zelf, de internationale financiële instellingen (IFI´s) en de industrielanden/donoren - zich gesteld zien in hun streven om ook de lage inkomenslanden effectief te laten integreren in de wereldeconomie, opdat ook die landen kunnen profiteren van de voordelen die liberalisering en mondialisering bieden. Na een korte inleiding op het verschijnsel mondialisering (waarbij de nadruk zal liggen op liberalisering van handels- en kapitaalverkeer), zal ingegaan worden op de drie groepen stakeholders en de verantwoordelijkheden die zij hebben om mondialisering ook ten goede te laten komen van de armere landen. Daarbij zal ook kort worden stilgestaan bij de kritiek die mondialisering krijgt van diverse NGO´s.

Gerrit Zalm is sinds 1994 minister van Financiën. Hij voltooide in 1975 cum laude zijn studie Algemene Economie aan de Vrije Universiteit, waarna hij in dienst trad bij het Ministerie van Financiën. In 1981 volgde de benoeming tot plaatsvervangend directeur Begrotingszaken en hoofd van de afdeling Begrotingsvoorbereiding. In 1983 aanvaardde hij de functie van plaatsvervangend directeur Algemene Economische Politiek op het Ministerie van Economische Zaken aanvaard. Vanaf 1988 was hij werkzaam bij het Centraal Planbureau. Eerst als onderdirecteur en vanaf 1989 als directeur. Van 1990 tot aan zijn ministersbenoeming in het eerste kabinet-Kok was Zalm tevens bijzonder hoogleraar Economische Politiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.