Het Nederlandse Rode Kruis

25 September 2001

Landelijk Steunpunt Vrijwillige Thuishulp van start

De handen ineen. Dat is het motto waaronder op 27 september de officiele opening plaatsvindt van het Landelijk Steunpunt Vrijwillige Thuishulp, LSVT. Het Steunpunt is een gezamenlijk initiatief van twee vrijwilligersorganisaties die actief zijn in de thuishulp.

Het Steunpunt wil het vrijwilligerswerk op het gebied van de thuishulp stimuleren en ondersteunen. Speciale aandacht zal uitgaan naar de samenwerking tussen organisaties, ook regionaal en lokaal, die zich bezighouden met thuishulp. Het steunpunt zal NRK-afdelingen en SSVH-hulpdiensten bijvoorbeeld helpen bij het oprichten van lokale meldpunten voor vrijwillige thuishulp, zodat er een centraal adres is voor mensen die hulp nodig hebben. Ook heeft het Steunpunt informatie over het opzetten van projecten en het werven en trainen van vrijwilligers. Het Nederlandse Rode Kruis is in september gestart met zeven Decentrale Kennis- en Opleidingscentra om vrijwilligers te ondersteunen.

Bij het NRK en de SSVH zijn 40.000 vrijwilligers actief bij de thuishulp. De hulp die zij bieden omvat zowel praktische diensten als allerlei vormen van steun en begeleiding in de sociale sfeer, van het begeleiden van een telefooncirkel tot boodschappen doen en uitstapjes organiseren. Voor thuiswonende mensen die ziek zijn, een handicap hebben of op leeftijd zijn is dit vrijwilligerswerk van grote betekenis. De capaciteitsproblemen in de professionele zorg zijn zoals bekend groot. Veel mensen die hulp nodig hebben, kunnen terugvallen op de steun van huisgenoten of andere mantelzorgers. Maar ook zij staan steeds vaker onder zware druk. Een vrijwilliger die regelmatig op bezoek komt bij een chronisch zieke steunt niet alleen de zieke maar ook diens mantelzorger(s). Dus dubbele hulp, en die is steeds harder nodig.