NED. BRANDWONDEN STICHTING

Brandwonden Stichting opent de Strijd tegen de littekens

Beverwijk, 4 oktober 2001

Brandwonden Stichting opent .Strijd tegen de littekens. 70% van de brandwondenslachtoffers heeft behoefte aan betere nazorg

Beverwijk - De Brandwonden Stichting begint dit najaar met een uitgebreid programma om de nazorg aan brandwondenslachtoffers in Nederland op een hoger peil te brengen. Contactgroepen, een internetsite, zelfhulpgidsen, vakanties, assertiviteitstrainingen, begeleiding van slachtoffers op scholen en een publiekscampagne maken o.a. onderdeel uit van dit programma, dat dit najaar van start gaat. Dit alles onder het motto: Steun de strijd tegen littekens! De opbrengst van de jaarlijkse collecte, die deze week gehouden wordt, zal hiervoor de financiële basis leggen.

Leven met littekens is voor veel slachtoffers niet eenvoudig. Uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat 70 % van de brandwondenslachtoffers na ontslag uit het ziekenhuis behoefte blijft houden aan hulp. De littekens zorgen voor pijn, jeuk en vergroeiingen. Diezelfde littekens zorgen ook vaak voor psychische problemen: de verwerking van het ongeval, de acceptatie van het verminkte uiterlijk, het omgaan met de negatieve reacties uit de omgeving.

Traumatische ervaringen en de littekens maken brandwondenslachtoffers tot een kwetsbare groep. Onderzoek toont aan dat de reguliere hulp vaak tekortschiet. In Volendam werden om die reden tientallen miljoenen guldens ingezet voor de nazorg aan slachtoffers en hun gezinnen. Weinigen realiseren zich dat de Volendamse slachtoffers slechts 10 % uitmaken van het jaarlijkse aantal van 1500 ernstige brandwondenslachtoffers. Hoewel die grote groep dezelfde problemen heeft, zijn er voor hen geen extra voorzieningen.

Daarom start de Nederlandse Brandwonden Stichting dit najaar voor alle slachtoffers een grootscheepse actie die de nazorg voor deze kwetsbare groep moet verbeteren. Onder het motto: Steun de strijd tegen littekens
zullen een aantal met elkaar samenhangende projecten gerealiseerd worden, die tot doel hebben de toegankelijkheid, de kwaliteit en het volume van de nazorg te vergroten.

Op de volgende pagina treft u een beknopt overzicht van deze activiteiten aan. Tijdens de persconferentie op 5 oktober 13.30 uur op het Nibra te Arnhem, zal uitgebreide persinformatie voor handen zijn.
Mocht u verhinderd zijn dan kunt u vanaf vrijdag 5 oktober meer informatie halen van onze site
www.brandwonden.nl
Cocky van der Sijde .
tel. 0251-275555. mob. 06-53121339


04 okt 01 10:07