Politiebericht Friesland: Friesland 4-10-2001
Politieberichten van 3/10 (13.00 uur) tot 4/10 (07.00 uur)

Leeuwarden: aanhouding winkeldiefstal
Een 19-jarige Leeuwarder is woensdag om 14.30 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel op het Piet Kramerplein. De man werd door winkelpersoneel betrapt toen hij winkelartikelen wilde meenemen zonder te betalen. Hij werd aan de politie overgedragen.

Drachten: aanrijding
Een 34-jarige fietsster uit Drachten is woensdag om 14.30 uur op de Oliemolenstraat in botsing gekomen met een auto. De vrouw sloeg op een kruising ineens linksaf, waarna de bestuurder van de personenauto, een 59-jarige plaatsgenoot, haar niet meer kon ontwijken. Ze werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. Kort daarop kon ze weer huiswaarts.

Vinkega: ongeval met letsel
Een 18-jarige automobilist uit Eesveen is woensdag om 15.45 uur gewond geraakt bij een ongeval op de Molenburen. De man schrok van een tractor, bestuurd door een 73-jarige inwoner van Noordwolde, die vanuit de berm ineens gedeeltelijk de weg opreed. Hij week uit naar links, belandde in de berm en verloor vervolgens de macht over het stuur. De auto sloeg daarop tweemaal over de kop en botste tegen een boom. De bestuurder werd met hoofdletsel en nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht. Na controle in het ziekenhuis kon hij weer naar huis. Zijn auto was totaal vernield.

Drachten: aanrijding fietser en auto
Op de Stationsweg vond woensdag om 15.30 uur een aanrijding tussen een 12-jarige fietsster uit Drachten en een personenauto plaats. De fietsster reed in een groepje van vier fietssters, toen ze in een bocht teveel naar links uitweek. Een achter op komende personenauto, bestuurd door een 49-jarige plaatsgenote, kon het meisje daarop niet meer ontwijken, waarop een aanrijding volgde. Ze werd voor controle per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. Daar bleek ze enkel wat schaafwonden te hebben opgelopen.

Drachten: aanrijding bromfietser en auto
Een 29-jarige bromfietser uit Drachten heeft woensdag om 14.50 uur bij een aanrijding met een personenauto op de Lange West letsel opgelopen. De bromfietser week uit naar links, juist op het moment dat de personenauto, bestuurd door een 29-jarige plaatsgenote, haar passeerde. Hij botste tegen de zijkant van de auto en kwam ten val, waarbij hij letsel aan zijn gezicht opliep.

Sneek: inbraak auto
Woensdag werd tussen 09.30 en 18.00 uur ingebroken in een aan de Kruizebroederstraat geparkeerd staand auto. Van de auto werd een ruit vernield, waarna een videocamera uit een tas werd weggenomen. Een 63-jarige inwoner van Hidaard deed aangifte.

Leeuwarden: woninginbraak
In een woning aan de Telemanstraat werd woensdag tussen 09.15 en 17.00 uur ingebroken. Van de woning werd een raam vernield, waarna een geluidsinstallatie werd ontvreemd. De 21-jarige bewoonster deed aangifte.

Joure: aanrijding met licht letsel
Een 46-jarige inwoner van Lieveren is woensdag om 18.40 uur licht gewond geraakt bij een aanrijding op de A7 ter hoogte van het verkeersplein Joure. De man kwam uit de richting Heerenveen en zag te laat dat een voor hem rijdende auto, bestuurd door een 35-jarige inwoonster van Sint Nicolaasga, langzaam reed in verband met een file. Bij de daarop volgende aanrijding liep hij een hoofdwond op doordat hij geen autogordel droeg. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht, waar hij na behandeling weer huiswaarts kon. De bestuurster van de andere auto bleef ongedeerd.

Heerenveen: aanhoudingen winkeldiefstal
Twee inwoners van Heerenveen van 34 en 38 jaar zijn woensdag 19.30 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan het Bgm. Kuperusplein. De mannen werden door winkelpersoneel betrapt toen zij een fles wijn en een pot augurken wilde meenemen zonder te betalen. Zij vluchtten de winkel uit, maar konden korte tijd later op grond van hun signalement alsnog door de politie worden aangehouden.

Wolvega: zonder rijbewijs etc.
Een 33-jarige inwoner van Zwolle is woensdag om 21.50 uur op de A32 aangehouden, omdat hij zonder rijbewijs in een auto reed. Bovendien bleek de auto van de man niet verzekerd en APK-gekeurd te zijn. Op het politiebureau moest hij een blaasproef afleggen. Gezien de uitslag daarvan, 450 ug/l, werd tegen hem ook proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed.

Ryptsjerk: poging beroving
Een 17-jarige inwoonster van Stiens is woensdag om 19.20 uur het slachtoffer geworden van een poging tot beroving. De vrouw zat in een bushalte aan de Westerdyk te wachten, toen twee haar onbekende mannen voor haar gingen staan. Een van de mannen vroeg haar om geld, waarop ze zij dat ze geen geld bij zich had. De man pakte haar daarop bij de pols en deed daar een touw omheen dat hij vervolgens strak trok. De vrouw schopte daarop de man en wist zich te bevrijden. De beide mannen renden daarna weg. Hun signalement luidt: beiden hadden een Indonesisch uiterlijk en waren circa 20 jaar oud.. Een man had een ringbaardje, haar in bloempotmodel geknipt met opvallend veel gel, donkere driekwartlange leren jas. De andere man droeg een grijze baseballpet en eveneens een donkere leren jas. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen (0900-8844).

Drachten: onder invloed
Een 39-jarige inwoner van Drachten is woensdag om 23.50 uur op de Noorderdwarsvaart aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies de man 500 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uren kreeg.

Dokkum: onder invloed
Een 37-jarige inwoner van Kollum is donderdag om 00.20 uur op de Rondweg Noord aangehouden, omdat hij onder invloed op een bromfiets reed. Op het bureau blies de man 640 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 7 uren kreeg.

Drachten: aanhouding na mishandeling
Twee inwoners van Hooghalen van 41 en 39 jaar zijn donderdag om 01.00 uur aangehouden op verdenking van mishandeling van een 37-jarige inwoner van Groningen. De mannen hadden kort daarvoor in Beetsterzwaag op de Hoofdstraat aan de Groninger de weg naar het politiebureau gevraagd. Deze was daarop bij de mannen in de auto gestapt om hen de weg naar het politiebureau te wijzen. Onderweg ontstond echter een dreigende sfeer in de auto, waarop de Groninger probeerde uit te stappen. De mannen probeerden dit te voorkomen, waarbij de Groninger een klap tegen zijn hoofd kreeg. Hij wist toch te ontkomen en waarschuwde daarop de politie, die de mannen in Drachten op de Bgm. Wuiteweg aanhield.

Donkerbroek: onder invloed
Een 34-jarige inwoner van Hoornsterzwaag is donderdag om 03.00 uur op de Kapelweg aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies de man 660 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 6 uren kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Offingawier: inbraak bedrijf
In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in een bedrijf aan de Rcn De Potten. Men kwam het pand binnen door een raam te forceren, waarna een kassalade werd opengebroken en geleegd. Een 42-jarige inwoner van Offingawier deed aangifte.

Terherne: snelheidscontrole
De politie heeft woensdag in het kader van Fryske Diken tussen 15.30 en 17.30 uur een snelheidscontrole gehouden op de Gravinnewei. Op genoemde weg geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u. In totaal 400 voertuigen werden gecontroleerd, waarvan er 88 te snel reden. De snelste bestuurder reed 59 km/u.

Bureau Communicatie: 058 8808272