Ingezonden persbericht

Return-Path: redactie@nieuwsbank.nl

WIJNINFO.NL NIEUWS

Angelique Stolk beste vrouwelijke kok van Nederland

Beste vrouwelijke kok van Nederland gekozen
Eerste competitie voor professionele vrouwenkoks

MECC, MAASTRICHT 4 oktober 2001 - Angelique Stolk is gisterenavond tijdens

het EFFF (European Fine Food Fair) gekozen tot beste vrouwelijke kok van

Nederland. Onder leiding van Margo Reuten, de eerste vrouwelijke Meesterkok

in Nederland, beoordeelde de jury haar zelf bedachte en ter plaatse bereidde

receptuur als beste. Zij kreeg hiervoor de Ernest & Julio Gallo 'Ladies

only' Chefs Award 2001 uitgereikt.
Eerder dit jaar werden vrouwelijke leerling- en professionele koks uitgedaagd om mee te doen aan de 'Lady Only' competitie. De opdracht luidde

om een diner te creëren, waarbij elk gerecht bereid was in combinatie met

een exclusieve wijn uit het horeca assortiment van Californische wijnproducent E.& J. Gallo. De ingezonden recepturen werden onder andere

beoordeeld op wijn-spijs combinatie, verfijning en creativiteit. Uit de

inzendingen zijn acht vrouwelijke koks genomineerd, die uitgenodigd werden

om hun kookkunsten te vertonen op de EFFF in Maastricht. Daar hebben zij op

maandag en dinsdag 1 en 2 oktober gerechten klaargemaakt uit een zogenaamde

'mystery basket'. Uit deze acht kandidaten zijn er uiteindelijk vier geselecteerd, die op woensdag 3 oktober ieder hun ingezonden receptuur

bereidde. Een vakkundige jury, waar onder meer Meesterkoks Angélique Schrein

en Léon Ribbens, en wijnjournaliste Lucette Faber zitting in hadden, heeft

geproefd en gekeurd en kwam unaniem tot een beslissende winnares. Angelique Stolk, zij is dagelijks te vinden in de keuken van restaurant

'Hermitage' in Rijsoord, is met veel lof verkozen tot Lady Chef van 2001.

Angelique interesseert zich voor wijnen en hun smaak en is mede daardoor

geboeid door het vinden van de meest verfijnde wijn-spijs combinatie. Het

één sterrenrestaurant Hermitage geeft haar bovendien alle ruimte om smaakcombinaties te ontdekken en te ontwikkelen. Dat dit nu zijn vruchten

afwerpt blijkt uit de complimenten die zij ontving van de juryleden. Angelique heeft een subtiele en elegante stijl van koken. Dit komt naar

voren in de harmonieuze smaakcombinaties, die altijd weer een kleine verrassing bevatten, waaruit haar creativiteit duidelijk wordt. Volgens de

jury was het ter plekke bereidde diner perfect in balans, onder andere op

verfijnde smaak en de wijn-spijs combinatie.
De prestaties van Anna Brandon (De Silveren Spiegel, Amsterdam), Elizabeth

Deugt (Zilli & Zilli, Arnhem) en Femke Hutten (Parkzicht, Rotterdam) mogen

niet uitgevlakt worden . Ook zij hebben zich bewezen in Maastricht en de

jury voortreffelijke menu's voorgezet.
De liefde voor het vak heeft Angelique gemotiveerd mee te dingen naar de

titel Lady Chef, daarnaast vindt ze het een goede zaak dat vrouwelijke koks

meer in de schijnwerpers geplaatst worden. Want hoewel het aantal vrouwelijke koks de afgelopen jaren is gestegen, de mannen blijven in dit

beroep toch veruit in de meerderheid. En dat terwijl in het dagelijks leven

de keuken van origine het domein van de vrouw is. Geïnspireerd door eigen

ervaringen met vrouwen op topniveau (Gina Gallo, kleindochter van oprichter

Julio, is hoofdwijnmaker) heeft Ernest & Julio Gallo Winery zich tot doel

gesteld om een competitie te organiseren die zich uitsluitend richt op

vrouwelijke koks. Dit om de bijdrage van vrouwen in deze traditionele mannenwereld erkenning te geven.
Na drie inspannende dagen mag Angelique Stolk gaan genieten van een reis

naar Californië, die haar is aangeboden door het wijnconcern.

(