Return-Path: redactie@nieuwsbank.nl
WIJNINFO.NL NIEUWS
Angelique Stolk beste vrouwelijke kok van Nederland
Beste vrouwelijke kok van Nederland gekozen
Eerste competitie voor professionele vrouwenkoks
MECC, MAASTRICHT 4 oktober 2001 - Angelique Stolk is gisterenavond
tijdens
het EFFF (European Fine Food Fair) gekozen tot beste vrouwelijke kok
van
Nederland. Onder leiding van Margo Reuten, de eerste vrouwelijke
Meesterkok
in Nederland, beoordeelde de jury haar zelf bedachte en ter plaatse
bereidde
receptuur als beste. Zij kreeg hiervoor de Ernest & Julio Gallo
'Ladies
only' Chefs Award 2001 uitgereikt.
Eerder dit jaar werden vrouwelijke leerling- en professionele koks
uitgedaagd om mee te doen aan de 'Lady Only' competitie. De opdracht
luidde
om een diner te creëren, waarbij elk gerecht bereid was in combinatie
met
een exclusieve wijn uit het horeca assortiment van Californische
wijnproducent E.& J. Gallo. De ingezonden recepturen werden onder
andere
beoordeeld op wijn-spijs combinatie, verfijning en creativiteit. Uit
de
inzendingen zijn acht vrouwelijke koks genomineerd, die uitgenodigd
werden
om hun kookkunsten te vertonen op de EFFF in Maastricht. Daar hebben
zij op
maandag en dinsdag 1 en 2 oktober gerechten klaargemaakt uit een
zogenaamde
'mystery basket'. Uit deze acht kandidaten zijn er uiteindelijk vier
geselecteerd, die op woensdag 3 oktober ieder hun ingezonden receptuur
bereidde. Een vakkundige jury, waar onder meer Meesterkoks Angélique
Schrein
en Léon Ribbens, en wijnjournaliste Lucette Faber zitting in hadden,
heeft
geproefd en gekeurd en kwam unaniem tot een beslissende winnares.
Angelique Stolk, zij is dagelijks te vinden in de keuken van
restaurant
'Hermitage' in Rijsoord, is met veel lof verkozen tot Lady Chef van
2001.
Angelique interesseert zich voor wijnen en hun smaak en is mede
daardoor
geboeid door het vinden van de meest verfijnde wijn-spijs combinatie.
Het
één sterrenrestaurant Hermitage geeft haar bovendien alle ruimte om
smaakcombinaties te ontdekken en te ontwikkelen. Dat dit nu zijn
vruchten
afwerpt blijkt uit de complimenten die zij ontving van de juryleden.
Angelique heeft een subtiele en elegante stijl van koken. Dit komt
naar
voren in de harmonieuze smaakcombinaties, die altijd weer een kleine
verrassing bevatten, waaruit haar creativiteit duidelijk wordt.
Volgens de
jury was het ter plekke bereidde diner perfect in balans, onder
andere op
verfijnde smaak en de wijn-spijs combinatie.
De prestaties van Anna Brandon (De Silveren Spiegel, Amsterdam),
Elizabeth
Deugt (Zilli & Zilli, Arnhem) en Femke Hutten (Parkzicht, Rotterdam)
mogen
niet uitgevlakt worden . Ook zij hebben zich bewezen in Maastricht en
de
jury voortreffelijke menu's voorgezet.
De liefde voor het vak heeft Angelique gemotiveerd mee te dingen naar
de
titel Lady Chef, daarnaast vindt ze het een goede zaak dat
vrouwelijke koks
meer in de schijnwerpers geplaatst worden. Want hoewel het aantal
vrouwelijke koks de afgelopen jaren is gestegen, de mannen blijven in
dit
beroep toch veruit in de meerderheid. En dat terwijl in het dagelijks
leven
de keuken van origine het domein van de vrouw is. Geïnspireerd door
eigen
ervaringen met vrouwen op topniveau (Gina Gallo, kleindochter van
oprichter
Julio, is hoofdwijnmaker) heeft Ernest & Julio Gallo Winery zich tot
doel
gesteld om een competitie te organiseren die zich uitsluitend richt op
vrouwelijke koks. Dit om de bijdrage van vrouwen in deze traditionele
mannenwereld erkenning te geven.
Na drie inspannende dagen mag Angelique Stolk gaan genieten van een
reis
naar Californië, die haar is aangeboden door het wijnconcern.
(