GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 4 oktober 2001 16:33

Tinhoudende verf

( 4 oktober 2001)

Vragen van het lid Van der Steenhoven (GroenLinks) aan de minister van VROM over tinhoudende verf

1. Bent u ervan op de hoogte dat actievoerders van Greenpeace op 1 oktober 2001 zijn gearresteerd wegens het overtreden van de milieuwet, nadat ze 8 kuub vervuilde bagger hadden gedeponeerd in een bak voor de poort van het bedrijf Atofina in Vlissingen?

2. Is het juist dat het in een bak deponeren van bagger, die het giftige tributyltin (TBT) bevat, bij wet verboden is en het produceren en gebruik van TBT-houdende verf niet?

3. Wanneer zal Nederland het besluit van de Internationale Maritieme Organisatie van de VN (IMO) om TBT-houdende verf per 1 januari 2003 te verbieden, ratificeren?

4. Op welk moment zal Nederland het verbod op TBT implementeren in wetgeving? Welke stappen heeft u hiertoe reeds ondernomen?

5. Bent u het eens met de leden van de fractie van GroenLinks dat het verbod op TBT-houdende verf zo snel mogelijk na 1 januari 2003 van kracht zal moeten worden?

6. Hoe ziet u in dit licht de visie van Greenpeace dat het wereldwijde verbod op TBT, dat door de Internationale Maritieme Organisatie van de VN (IMO) wordt nagestreefd per 1 januari 2003, pas jaren na 2003 van kracht zal worden doordat de benodigde ratificatie door een aantal nationale lidstaten nog aanzienlijke tijd zal vergen?