Consumentenbond

Vervuilde ketjap mogelijk nog in omloop

Consumentenbond onderzoekt sojasauzen

De Consumentenbond waarschuwt in de Nieuwsbrief Gezond voor een aantal ketjapsoorten, die de kankerverwekkende stof 3-MCPD bevatten. De Keuringsdienst van Waren heeft de importeurs van deze merken inmiddels opgedragen de ketjap uit de markt te halen. Dat is gebeurd, maar er is nog geen waarschuwing uitgegaan naar de consument. Deze heeft de vervuilde ketjap mogelijk nog in het keukenkastje staan. Bovendien is niet zeker of alle importeurs van de betrokken merken zijn getraceerd.

De bond heeft twintig verschillende sojasauzen getest en vond in zes ervan meer 3-MCPD dan de Europese richtlijn, die volgend jaar van kracht wordt, toestaat. In vier gevallen is de overschrijding verontrustend hoog. Eén ketjap overschrijdt de grens zelfs meer dan 5000 keer. Het betreft minder bekende sauzen die uit Azië afkomstig zijn. De importeurs van de betrokken ketjapmerken hebben op aandringen van de Keuringsdienst van Waren de ketjap uit de handel genomen. Zij hebben echter consumenten niet rechtstreeks gewaarschuwd via advertenties. De Consumentenbond roept de importeurs op dit alsnog te doen en ziet zich genoodzaakt consumenten nu zelf te waarschuwen.

In Engeland en Nieuw-Zeeland ontstond al eerder beroering over de schadelijke ketjapsauzen. Ook hier zijn ketjapsoorten van de markt gehaald.

Het gaat om de volgende sauzen:
Chuew Huad, Seasoning Sauce Yellow Label (fles)
Golden Mountain, Soy Bean Sauce (fles)
Tung Chun, Sojasaus Blue Label (fles)
Tung Chun, Sojasaus Yellow Label (blik)

De Consumentenbond raadt consumenten die één van deze soorten ketjap in huis hebben aan het product weg te gooien. Indien deze soorten in een winkel worden aangetroffen luidt het advies om de Keuringsdienst van Waren in te lichten op het speciale meldnummer 0800-0488. naar boven Terug