Ingezonden persbericht

Persbericht

Race to the Snow
Photography and the exploration of Dutch New Guinea, 1907 - 1936

Chris Ballard, Anton Ploeg & Steven Vink

Oktober 2001* KIT Publishers * ISBN 90 6832 511 6 * 96 pagina's * Dfl. 39,67/ ? 18

Het boek Race to the Snow begeleidt de fototentoonstelling in het KIT Tropenmuseum over de Nederlandse expedities naar Nieuw- Guinea tussen 1907 en 1936. Deze tentoonstelling is te bezichtigen van 4 oktober 2001 tot 13 januari 2002.

In het voormalige Nederlands-Nieuw-Guinea, het huidige Irian Jaya, ligt het Lorentz National Park, vernoemd naar de leider van drie expedities naar de Wilhelminatop aan het begin van de twintigste eeuw. Deze expedities staan bekend als de race to the snow. Voor Nederland was het een erezaak om de eeuwige sneeuw als eerste te bereiken, vóór de Britse expeditie. Daarnaast wilde men vaststellen of er daadwerkelijk sprake was van eeuwige sneeuw.

Dit Engelstalige boek beschrijft deze expedities. Naast de drie pogingen van Lorentz zijn dat ook de expeditie van Colijn en de twee Britse expedities van de BOU- en Wollaston. Het boek toont de foto's die gemaakt zijn tijdens de tochten en die voor die tijd van uitzonderlijk goede kwaliteit zijn.

Het fotografische materiaal bestond uit verschillende maten glasnegatieven. Deze breekbare glasplaten moesten vervoerd worden door dicht oerwoud en stroomversnellingen van talloze rivieren. Het is een wonder dat dit glas de tochten heeft overleefd. De foto's, afkomstig uit diverse collecties, geven een allround beeld van de expedities: de ontberingen van de reizen, het leven in de bivakken, de landschappen en de plaatselijke Papoeabevolking.

Chris Ballard is als Nieuw-Guinea onderzoeker verbonden aan de Research School of Pacific and Asian Studies van de Universiteit van Canberra, Australië. De Nederlandse antropoloog Anton Ploeg is gespecialiseerd in de cultuur van de Bergpapoea's en Steven Vink is werkzaam als hoofddocumentalist bij het KIT Fotobureau.