Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken
en Koninkrijksrelaties

Persbericht Ministerraad van het Koninkrijk
12 oktober 2001

BESTRIJDING TERRORISME SAMEN MET ARUBA EN NEDERLANDSE ANTILLEN

Nederland, Aruba en de Nederlandse Antillen zullen hun samenwerking bij de bestrijding van internationaal terrorisme intensiveren naar aanleiding van de aanslagen in de Verenigde Staten. Het gaat daarbij om nieuwe wetgeving, maatregelen tegen het witwassen van geld en versterkte samenwerking tussen politie, justitie en inlichtingendiensten.

Naar aanleiding van de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september is nationaal en internationaal een breed draagvlak ontstaan voor de internationale strijd tegen terrorisme. Terrorisme maakt een inbreuk op de zekerheden en vrijheid binnen de landen van het Koninkrijk. Het spreekt daarom vanzelf dat de bestrijding van terrorisme gezamenlijk wordt vormgegeven. Bij de bestrijding van terrorisme zijn diverse sectoren betrokken, zoals justitie, politie, inlichtingendiensten en de financiële sector. Het internationale karakter van terrorisme en de internationale betrekkingen die een rol spelen maken een Koninkrijksbrede coördinatie noodzakelijk. De samenwerking binnen het Koninkrijk is er op gericht een zo sterk mogelijk pakket van maatregelen te treffen ter bestrijding van terrorisme.

Het Koninkrijk heeft twaalf VN-verdragen ondertekend die zich richten op de bestrijding van terrorisme. De verdragen leggen de deelnemende landen op om maatregelen te nemen tegen bijvoorbeeld vliegtuigkapingen, gijzelingen en aanslagen op luchthavens en olieplatforms. Ook moeten volgens de verdragen maatregelen genomen worden om de zeevaart te beveiligen, nucleair materiaal te beschermen en plastic explosieven te markeren zodat opsporing mogelijk wordt. Verder moet de financiering van terroristische organisaties worden tegengegaan. Nederland heeft tien van deze verdragen al bekrachtigd, twee verdragen zullen naar verwachting op korte termijn worden bekrachtigd. Hoewel de verdragen namens het Koninkrijk zijn ondertekend, zijn zij daarmee niet automatisch van kracht voor de Nederlandse Antillen en Aruba. Hiervoor is uitvoeringswetgeving nodig. Voor vijf van de verdragen is die er al. Nederland is bereid juridische ondersteuning te geven bij de voorbereiding van wetgeving naar aanleiding van de overige verdragen.

Een internationale taskforce heeft veertig aanbevelingen gedaan om witwassen van geld te voorkomen. De uitvoering van deze aanbevelingen zal moeten leiden tot een beter zicht op geldstromen. De landen binnen het Koninkrijk zullen intensiever samenwerken om spoedig alle aanbevelingen uit te voeren.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een resolutie aangenomen gericht tegen de financiering van terroristische organisaties. Zo kunnen banktegoeden van deze organisaties worden bevroren en hun geldstromen in kaart worden gebracht en bestreden. De centrale banken (De Nederlandsche Bank en de Bank Nederlandse Antillen) is gevraagd gezamenlijk te inventariseren welke maatregelen nog genomen moeten worden om het financiële toezicht te versterken. Een eerste rapportage moet binnen een maand beschikbaar zijn.

Terroristische organisaties krijgen een belangrijk deel van hun inkomsten vaak uit wapen- en drugshandel. Door opsporing in internationaal verband kan hiertegen worden opgetreden. Intensieve samenwerking en de uitwisseling van informatie, kennis en kunde tussen politie en justitie van de



2

landen van het Koninkrijk is noodzakelijk. De samenwerking tussen de landen krijgt nu ook al vorm door de activiteiten van de Kustwacht, de douane en het recherchesamenwerkingsteam.

Na de aanslagen in de Verenigde Staten zijn wereldwijd de veiligheidsmaatregelen aangescherpt, bijvoorbeeld bij de bewaking en beveiliging van gebouwen en infrastructuur met een vitale of symbolische functie, bij de bewaking van bepaalde personen en bij de controle van personen en goederen op de lucht- en zeehavens. Aruba, de Nederlandse Antillen en Nederland zullen samen bekijken welke maatregelen al zijn genomen, en welke maatregelen nog nodig zijn om een adequaat niveau van veiligheid en controle in het Koninkrijk te waarborgen.

RVD, 12.10.2001