Ministerie van Financien

Persbericht

No 01/279
Den Haag
15 oktober 2001

Voortgangsrapportage Overheid en euro naar de Kamer

Met de invoering van de euro bij rijksoverheid, provincies, gemeenten (en sociale diensten) is aanzienlijke voortgang geboekt. De voorbereidingen van de rijksoverheid verlopen geheel volgens plan: de rijksoverheid heeft de testfase per 1 juli succesvol afgesloten en is daarmee klaar voor de definitieve omschakeling naar de euro eind dit jaar. Ongeveer de helft van de gemeenten en sociale diensten verwachtte volgens planning per 1 oktober 2001 de testfase af te ronden. Bij achterlopende sociale diensten en uitvoeringsorganisaties maken draaiboeken en noodscenario's het mogelijk de uitbetaling van uitkeringen en lonen te waarborgen. De
provincies scoren goed en hebben invulling gegeven aan het testtraject. Dit staat in de Tiende Voortgangsrapportage Euro en Overheid die vandaag door minister Zalm van Financien naar de Kamer is gezonden. Het europroject van de Rijksoverheid ligt volledig op schema. De geautomatiseerde systemen zijn na uitvoerige tests klaar voor de daadwerkelijke omschakeling naar de euro. De Rijksbegroting 2002 is in september in euro aan de Tweede Kamer gestuurd.
Voor de zorgsector is een handreiking (management-letter) opgesteld. Deze is aan alle zorginstellingen verstuurd. Vanaf september wordt actief in vakbladen gewezen op het belang van een gedegen eurovoorbereiding. De indruk is dat een groot deel van de zorgsector inmiddels uit de startblokken is
gekomen, al moet er in de korte tijd die rest tot E-day nog veel gebeuren. Een behoorlijk aantal onderwijsinstellingen (primair onderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs en volwasseneducatie) moet nog een aanzienlijke stap zetten in de eurovoorbereidingen. Bij de mede-overheden zijn ondanks de vooruitgang nog niet alle gemeenten en sociale diensten voldoende op streek met de eurovoorbereidingen. Door een forse achterstand op de planning, een beperkt ingevulde testfase, een kwalitatief onvoldoende aanpak of een aanstaande herindeling, kan de invoering van de euro bij deze gemeenten en sociale diensten nog problemen opleveren. Zo geeft ongeveer 20% van de gemeenten geen of beperkt invulling aan het testtraject en scoort 36% van de sociale diensten nog zorgwekkend. De sociale diensten van de 60 grootste gemeenten (met meer dan 80% van de bijstandscliƫnten) doen het aanzienlijk beter; hier scoort slechts 5% zorgwekkend.
Bij alle overheidsinstellingen verdient het laatste stadium van de eurovoorbereidingen alle aandacht. Medewerkers zullen in euro moeten leren denken en handelen. Dit vermindert de kans op fouten aanmerkelijk.