CDA

Embryo verdient als menselijk leven vanaf prilste begin bescherming

Vorige week vond de behandeling van de Embryowet plaats. Minister Borst sprak na afloop van een waardig debat. De uitkomst van het debat, het aannemen van de Embryowet, heeft, op z'n zachtst gezegd, minder waardige kanten. De wet maakt het mogelijk om embryo's die overblijven na IVF-behandeling (het kabinet spreekt van "restembryo's) in te zetten voor wetenschappelijk onderzoek. Het speciaal tot stand brengen van embryo's voor wetenschappelijk onderzoek (therapeutisch kloneren) is nu nog verboden, maar de wet voorziet in de mogelijkheid dit verbod op termijn op te heffen. Het CDA heeft voorafgaand aan en tijdens het debat grote bezwaren tegen dit wetsvoorstel naar voren gebracht. De wet gaat te gemakkelijk voorbij aan de beschermwaardigheid van het leven. Het CDA heeft bij de discussie rond IVF een andere opstelling gekozen dan de kleine christelijke partijen. Voor de noden van ongewild kinderloze paren wil het CDA haar ogen niet sluiten. De medische praktijk rondom IVF heeft echter een ernstig nadeel te zien gegeven. Bij de behandeling worden meerdere eicellen bevrucht waardoor in veel gevallen embryo's overblijven. Dat laatste vindt het CDA niet wenselijk en er moet alles aan gedaan worden om ervoor te zorgen dat het aantal overgebleven embryo's teruggedrongen wordt. Hun bestaan kan niet gelegitimeerd worden door gebruik voor wetenschappelijk onderzoek. Het CDA beschouwt het embryo als menselijk leven dat bescherming verdient vanaf het prilste begin. Tijdens het debat bleek hierover geen verschil van mening te bestaan in de kamer. Toch is er nu dus een wet aangenomen die het gebruik van embryo's voor wetenschappelijke doeleinden toestaat.

Een noodsituatie kan het principe van beschermwaardigheid geweld aandoen. Het CDA erkent het bestaan van dilemma's en gaat deze, zoals bij de discussie rondom abortus is gebleken, ook niet uit de weg. Wetenschappelijke of economische belangen zoals die in de embryowet op de voorgrond treden, rechtvaardigen een inbreuk op de beschermwaardigheid van menselijk leven echter volstrekt niet. Er is immers geen sprake van een onontkoombaar dilemma dat het instrumenteel gebruik van embryo's ten behoeve van onderzoek kan rechtvaardigen. Er zijn alternatieve wetenschappelijke technieken met veelbelovende vooruitzichten, waarmee de genezing van aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson dichterbij kan worden gebracht. Het CDA ziet geen enkel bezwaar tegen het gebruik van volwassen stamcellen afkomstig uit navelstrengbloed, placenta of reeds gevormd weefsel. Deze stamcellen hebben de potentie uit te groeien tot verschillende soorten weefsel. Er lijken hier meer mogelijkheden dan aanvankelijk gedacht.

Voor christen democraten is de beschermwaardigheid van alle vormen van menselijk leven een fundamenteel uitgangspunt, en wel vanaf het allereerste begin. Dit leidt tot een positieve grondhouding ten aanzien van bio-medisch onderzoek. Dit soort onderzoek kan immers veel leed voorkomen. In beginsel staat het CDA afwijzend tegenover vormen van onderzoek waarbij instrumenteel gebruik wordt gemaakt van embryo's die daardoor geen levenskansen meer hebben. Waar het gaat om het gebruik van foetaal weefsel pleit het CDA voor terughoudendheid. In principe heeft het CDA echter geen bezwaar tegen het gebruik van foetaal weefsel dat afkomstig is uit een legitieme zwangerschapsafbreking, aldus Tweede Kamerlid Clémence Ross-van Dorp.