Gemeente Nijmegen

Jan Ykema Lid Oranje Nassau

Sinds 1993 is J. (Jan) Ykema (71) penningmeester van Stichting fiBON. Ter gelegenheid van zijn afscheid is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Heden, 12 oktober, is de heer Ykema gedecoreerd tot lid in de Orde van Oranje Nassau door Burgemeester mw. dr. G. ter Horst. Sinds 1993 is de heer Ykema penningmeester van Stichting fiBON. Stichting fiBON staat voor "Financieel Beheer Ouderen Nijmegen". Het is een vrijwilligersorganisatie die ouderen begeleidt die wegens fysieke en/of psychische klachten hun financiën niet meer op orde kunnen houden en daardoor ernstig in de problemen komen. De heer Ykema fungeert tevens als administrateur. Daarnaast zet hij zich met veel ijver in als begeleider van cliënten en is hij vraagbaak en praatpaal voor alle 20 vrijwilligers van de Stichting. Hij heeft ook een aangepast computerprogramma ontwikkeld dat inzicht geeft in alle bestanden en gegevens van de cliënten. Het aantal cliënten is uitgegroeid van 12 in begin 1980 tot inmiddels 112 cliënten.
Door zijn relatie met de Diaconie van de Nederlandse en Gereformeerde Kerken en met diverse charitatieve instellingen wist hij, waar de reguliere schuldhulpverlening dreigde stuk te lopen, onmogelijke zaken voor de cliënten weer vlot te trekken.