ICTU

Webwijzer Award: EURO 20.000 voor de beste overheidssite

DEN HAAG, 11-10-2001 --
Met een nieuwe jury en nieuwe prijzen is de jaarlijkse Webwijzer Award vernieuwd. De hoofdprijs is dit jaar een bedrag van ¤ 20.000. De Webwijzer Award stimuleert overheidsorganisaties tot het maken en het beheren van kwalitatief goede websites. In 1998 werd de wedstrijd op initiatief van minister Van Boxtel voor het eerst georganiseerd. De winnaar van vorig jaar was www.waterland.net en in 1999 werd de Award gewonnen door www.amsterdam.nl.

Dit jaar worden er drie prijzen toegekend:

- overall beste website

- meest innovatieve website

- beste starter
Alle overheidssites, te vinden op www.overheid.nl, dingen automatisch mee naar de prijzen. De overall beste site wordt beloond met een bedrag van ¤ 20.000. Bij de keuze van de meest innovatieve website kan het publiek tot half november meestemmen via de website www.advies.overheid.nl. De jury maakt de winnaars bekend tijdens een conferentie van Advies Overheid.nl op 30 januari 2002 in Media Plaza te Utrecht.

Nieuwe jury
De nieuwe jury voor de Webwijzer Award 2001 bestaat uit:
- Marjet van Zuijlen, senior manager bij Deloitte&Touche, voorheen o.m. lid van de Tweede Kamer en fractiesecretaris van de PvdA.
- Marja van Bijsterveldt, burgermeester Schipluiden, voorzitter CDA-vrouwenberaad
- Froukje Santing, hoofdredacteur nieuwssite EN.nl, en voorheen chef internet, media en web- en week-editie NRC Handelsblad
- Jan van Cuilenburg, voorzitter van het commissariaat van de media, en hoogleraar Communicatiewetenschap aan de UVA- Tom Kok, directeur van de Internetonderneming Coolcapital en voorheen o.m. voorzitter van D'66 en directievoorzitter FBTO
- Erik Hup, niet-stemgerechtigd secretaris, programma-manager Advies Overheid.nl
Gebruikersvriendelijkheid
De jury kijkt bij de toekenning van de Webwijzer Award naar een de volgende aspecten:
- gebruikersvriendelijkheid, zoals taalgebruik en navigatie
- content: de mate en kwaliteit van dienstverlening, de manier waarop internet wordt ingezet voor burgerparticipatie, de hoeveelheid en de wijze van ontsluiting van bestuurlijke informatie.
- de manier waarop de Internettechnologie wordt ingezet: toegankelijkheid voor bijvoorbeeld visueel gehandicapten, gebruik van technieken die op de doorsnee PC werken.


ICTU